Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Награда за конгоанског доктора

Објављено 24.10.2014.

Denis MukvegeИ поред свих претњи: Денис Муквеге залаже се за жене које су у Демократској републици Конго жртве насиља. За то ће добити награду “Сахаров” коју додељује Европски парламент.

Непозната особа, тешко наоружана, упада на посед конгоанског доктора, у тренутку када се он колима враћао кући. Један од запосленика покушао је да доктора упозори на опасност и то га је коштало живота. Доктор је избегао напад без повреда. Тај атентат до данас није расветљен. Мета нападача био је Денис Муквеге, шеф болнице Панзи у источноконгоанском граду Букаву. Он је специјалиста за гинекологију и свакога дана лечи жене које су биле жртве сексуалног насиља. Гласно диже глас против сексуалног злостављања као средства вођења рата. То је ангажман који некима очигледно није одговарао.

За тај ангажман сада је добио награду “Сахаров”, коју додељује Европски парламент. Шефови посланичких група за Конгоанца су се одлучили једногласно, изјавио је у Стразбуру председник Европског парламента Мартин Шулц. Награду, чији новчани део износи 50.000 евра, парламент додељује од 1988. године и то одабраним личностима које се боре против нетолеранције, фанатизма и угњетавања.

“Бити ту за друге”

Извор надахнућа за 58-годишњег Конгоанца био је његов отац, свештеник: “Он ми је дао дар да будем ту за друге”, рекао је Муквеге 2009. године за Дојче веле, када му је додељена награда “Улоф Палме”. “За мене је то била мала ствар, али себи сам рекао, било би добро да наставим са тим радом.” По завршетку медицине у суседном Бурундију, Муквеге је најпре радио у болници у малом месту Лемера. Био је шокиран када је увидео колико жена дневно умире током порођаја. “То ме је покренуло да се специјализујем за лечење жена”, каже Муквеге. Гинекологију је специјализирао у Француској.

По повратку у Конго, који се тада још звао Заир, пред Муквегеом су стајали нови изазови. Лемера је средином деведесетих година био усред ратног подручја и 1996. године био је потпуно уништен. Разне групе побуњеника и војници све више су посезали за силовањем као средством за вођење рата. Уз међународну подршку, Муквеге покреће нови пројекат – болницу Панзи у граду Букаву. Она ускоро постаје позната, пре свега по његовом одељењу за гинекологију. Тамо Муквеге и његове колеге лече жене и девојке које су биле изложене сексуалном насиљу.

Борба за права жена

“Жене су те које конгоанско друштво држе живим”, истиче гинеколог. “Довољно је прошетати улицама да се види да су жене те које носе највећи део посла у друштву.” Оне подижу нове генерације и финансирају школовање деце. Борци зато свесно одлучују да нападају најпре њих.

Муквеге је много више од обичног доктора – он је гласни заговорник женских права у Конгу. Покренуо је програме за психолошку и правну помоћ жртвама сексуалног насиља. Муквеге настоји да проблем решава у корену и бори се против ратне економије која у Конгу већ годинама цвета. Без међународног притиска ништа се не би догодило, сматра доктор: “Ништа се неће променити са затварањем појединих побуњеника. Данас затворите једног, сутра се роди нови.” Муквеге се за мир у Конгу заложио и у свом говору пред Саветом безбедности УН у септембру 2012. године. Тачно месец дана касније, уследио је атентат, након кога се Муквеге са женом и двоје деце преселио у Европу.

Увек изнова повратак

Али судбина његовог народа, Конгоанца у егзилу није остављала мирним. За њега су се снажно заложиле женске организације, обећавши му лично обезбеђење. За мање од три месеца, Муквеге се вратио назад у своју земљу и од тада живи у болници Панзи, где се осећа најбезбедније.

Гинеколог је већ више пута био награђиван за свој ангажман. У октобру 2013. године добио је престижну “Right Livelihood Award”, познатију као алтернативну Нобелову награду. Муквегеова немачка сарадница Гизела Шнајдер, шефица Немачког института за лекарске мисије (DIfäM), описује га као “човека који се свим својом животом залаже за мир и правду”. Њен институт већ више од десет година интензивно сарађује са Муквегеом, помаже његову болницу, и на терену образује медицинско особље. “Више пута је имао прилику да се досели у Европу, али се увек изнова враћао у Конго”, каже Гизела Шнајдер за Дојче веле.

Награда “Сахаров”, Муквегеу ће бити уручена 26. новембра.

Извор: www.dw.de

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]