Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Насиље и неједнаке плате највећи проблем жена у Србији

Објављено 04.02.2019.

Predstavljanje rezultata istraživanja o rodnoj ravnopravnostiНајвећи проблеми са којима се суочавају жене у Србији су сексуално насиље и неједнаке плате, показало је истраживање о родној равноправности које је Центар за међународну јавну политику спровео међу студентима и студенткињама 30 факултета Универзитета у Београду. Према налазу истраживања, студенткиње сматрају да је највећи проблем са којим се жене у Србији суочавају сексуално насиље, док највећи број студената сматра да су то неједнаке плате.

Истраживање је показало да мање од 3% студената мисли да у Србији „у потпуности” постоји родна равноправност, рекли су представници Центра 31. јануара на представљању истраживања у Београду.

„Важно је да свакодневно испитујемо младе јер су они основа друштва и зато смо одлучили да сваке године спроводимо истраживања о њиховом ставовима. Ове године то је истраживање о родној равноправности како бисмо јавности послали поруку шта наше друштво мора да промени”, рекао је председник Центра Александар Кларић.

Испитивање је показало да је прва асоцијација младих на родну равноправност „једнако учешће жена и мушкараца у доношење свакодневних одлука” и „једнакост полова приликом запошљавања”.

Координатор пројекта Лазар Суботић је рекао да је чињеница да и даље постоји висока толеранција насиља у породици и професионална незаступљеност жена на местима на којима се доносе кључне одлуке.

Резултати су показали и да веома мали број испитаних студената/киња зна да у Србији постоји повереник за заштиту родне равноправности.

Једна од учесница пројекта Тамара Перић казала је да тај податак сматра поражавајућим, зато што неко ко би имао проблем ове природе, не би знао коме да се обрати.

Према подацима истраживања, највећи број студенткиња сматра да мушкарци немају „природно веће лидерске способности” због којих су на руководећим позицијама, док се знатно мањи број мушкараца сагласио са њиховим ставом.

Када је реч о традицонално мушким пословима као сто су полиција и војска, трећина студената сматра да су жене дискриминисане за тај посао, док су мушкарци највише дискриминисани код послова дадиље, балетана и шминкера који су традиционално женски послови. Оцењено је и да постоји дискриминација мушког пола приликом добијања стратељства, показали су резултати истраживања Центра.

Највећи број студената/киња се слаже да постоји дискриминација ЛГБТ особа приликом запошљавања али, исто тако, више од половине њих сматра да ЛГБТ особама не треба дати право на истополни брак.

Чланица Центра Неда Обрадовић казала је да је став центра да је потребно више радити на унапређењу родне равноправности, укључујући положај жена и ЛГБТ особа пре свега кроз законодавну делатност и образовне институције.

„Традиционално схватање да жене нису компетентне да учествују у доношењу одлука још увек постоји”, навела је Неда Обрадовић.

Учесници/е су оценили и да је позитивно то што половина анкетираних сматра да би увођење независног регулаторног тела допринело побољшању политике родне равноправности и да то показује да студенти и студенткиње прате трендове на овом пољу у другим државама.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]