Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Насиље над женама проблем у свету

Објављено 15.05.2014.

Насиље над женама у свету има размере епидемије и изложене су му жене у свим деловима света, показао је најновији извештај Светске банке о положају и правима жена. Према извештају, објављеном 14. маја, више од 700 милиона жена у свету било је изложено физичком или сексуалном насиљу и то од стране својих мужева и партнера. Насиље над женама је посебно изражено у јужној Азији и Африци. Жене, такође, нису довољно заступљене у институцијама и на кључним функцијама, а Србија се у извештају помиње као земља са већим уделом жена међу градоначелницима од просечног у свету. Такође, у већини земаља прави се разлика између мушкараца и жена у прописима бар у једном правном питању, наводи се у извештају.

У извештају Светске Банке се наводи да је у протеклих неколико деценија остварен изузетан напредак када је реч о важним апсектима живота жена и девојчица, али да и поре тога проблеми опстају, укључујући раширено родно засновано насиље.

“Родно засновано насиље има размере глобалне епидемије пошто погађа жене у свим деловима света. У многим деловима света, за жене нема места које је мање безбедног од њиховог дома јер је више од 700 милиона жена изложено физичком или сексуалном насиљу и то од стране мужева, момака или партнера”, наводи се у извештају.

Према извештају, свака друга жена у јужној Азији или 43% била је изложена физичком или сексуалном насиљу које је починио њихов партнер. Слично је и у подсахарској и северној Африци и Блиском истоку где је 40% жена било изложено партнерском насиљу.

У Јужној Америци 33% жена је током живота било изложено насиљу у породици, у источној и пацифичкој Азији 30%, а у централној Азији 29% жена. У Северној Америци удео жена изложених насиљу износио је 21%, а у Аустралији и Новом Зеланду 28%.

Подаци који се базирају на прелиминарној анализи Светске здравствене организације за 2013, не обухватају Европу.

Напретка ипак има у сузбијању породичног насиља а број земаља које имају законе против породичног насиља повећао се са једне у 1976. на 76 у 2013. години.

Проблем раних удаја и трудноћа

Према извештају Светске банке, у 33 земље са ниским и средњим примањима готово трећина жена је рекла да не смеју да одбију партнеру сексуалне односе.

Такође, многе девојчиће имају “ограничену контролу” над својим телом, односно сексуалним и репродуктивним правима.

На основу садашњих трендова, више од 142 милиона девојчица удаће се пре 18. године у наредној деценији, а годишње свака пета девојчица у зељама у развоју остаје у другом стању пре 18. рођендана.

Према изнетим подацима, због тинејџерских трудноћа се губе приходи од 1% годишњег бруто домаћег производа у Кини до 30% БДП у Уганди.

У земљама у развоју најчешћи узрок смрти код тинејџерки старости од 15 до 19 година су проблеми везани за трудноћи, а годишње умире око 70.000 девојчица.

У свету 18 председница и премијерки

Када је реч о заступљености жена у институцијама, Светска банка подсећа да жене нису адекватно заступљене и да чине само 22% чланова парламената у свету. То је готово двоструко више него 1997, када је удео жена у парламенту био 12%, али је и даље мало, наводи се у извештају.

У 2013. само око 14% председника парламената биле су жене.

Према подацима од јануара 2014, у свету је било 18 жена председника или премијера што је удео од 10%.

У извештају се наводи да је заступљеност жена у локалним власитма још мања и да 5% градоначелника у свету чине жене.

Наводи се и да је у 77 земаља за које се доступни подаци сваки пети градоначелник и мање жена, а међу земљама са вишим уделом помиње се ии Србија са уделом жена на месту градоначелника од 26%.

Жена је мало и на правосудним функцијама – у свету 29% судија су жене. Притом, у неким земљама њихов рад у правосуђу је ограничен, као што је случај у Ирану, где жена судија не може да изда и потпише коначну пресуду.

У око две трећине од 123 земаља за које постоје подаци, жене чине мање од 25% судија у уставним судовима. Највећи удео жена међу судијама устваног суда има Сјера Леоне, чак 60%.

Такође, жене ређе поседују земљу и кућу, а у неким земљама могу да остварују право на земљу само преко мушких рођака.

Правна дискриминација је, такође, врло раширена. У 2013. у 128 земаља постојала је бар једна правна разлика у прописима између жена и мушкарца, почев од препрека за жене у добијању личних докумената до ограничења права на поседовање и коришћење имовине или запошљавања.

“Ако свет жели да искорени екстремно сиромаштво и омогући да сви деле просперитета, морамо жене потпуно укључити”, рекао је председник Свестске банке Џим Јонг Ким.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]