Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

На почетку је важна подршка

Објављено 29.11.2013.

Debata o preduzetništvu mladih u Novom PazaruПише: Тео Тараниш (Блог о социјалном укључивању)

Овај блог искористићу да се осврнем на догађај од пре неколико месеци који је требало да представља позив и повод за промену приступа запошљавању код младих људи. Реч је о дебати која је у априлу одржана у Новом Пазару под слоганом „Предузетништво младих – на почетку је важна подршка“.

Организатори дебате били су Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва  и невладине организације Смарт колектив из Београда и Урбан Ин из Новог Пазара у својству локалног партнера.

Идеја да се у Новом Пазару организује дебата која ће младим људима приближити тему предузетништва јавила се након што је у Београду, нешто раније, одржан сличан догађај. О томе сам већ писао на истом овом месту. Није било тешко убедити људе у исправност идеје и неопходност да баш Нови Пазар буде домаћин једног таквог разговора.

О Новом Пазару се веома често говори као о једном од најмлађих градова у Европи. То потврђују подаци Републичког завода за статистику из 2011. године према којима око 30 одсто од укупног броја становника чине млади до 29 година старости. Поред тога, Нови Пазар се у једном дужем временском периоду, а нарочито од почетка економске кризе, суочава са све израженијим проблемом незапослености радно способног становништва, посебно младих. Стопа незапослености од 47,63% у 2011. години значајно је изнад републичког просека, а скоро половину од укупног броја незапослених чине млади у старосној категорији од 15 до 34 године. На другој страни, Нови Пазар још увек слови за град који карактерише предузетнички дух његових становника, а који је нарочито дошао до изражаја и дао резултате током последње деценије прошлог века. У том периоду приватни сектор, који је настајао на рушевинама друштвених и државних предузећа која су пропадала, успео је да апсорбује велики део незапосленог становништва.

Дебата је организована тако да први панел говорника обухвати представнике/це Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Смарт колектива, Ерсте банке, Агенције за страна улагања и промоцију извоза (SIEPA) и града Новог Пазара, са циљем да представе своје институције и оно чиме се баве када је у питању подршка предузетништву и младима уопште. Посебно интересовање у публици, коју су чинили углавном млади људи, изазвало је представљање програма Бизнис младих Србије. Овај програм покренуо је Смарт колектив 2010. године пружајући подршку младим предузетницима кроз бизнис менторство током првих година рада. Програму се 2012. године прикључила Ерсте банка са својом веома приступачном Суперстеп кредитном линијом.

У оквиру другог панела говорили су млади предузетници Александар и Нинослав Шћепановић који су отворили хостел „Монтана“на Копаонику и Филип Радојичић, власник предузећа „Дамек“ из Чачка. Они су изнели своја искуства везана за отпочињање бизниса, проблеме са којима су се суочавали,  али и истакли задовољство пословним успехом који су сами успели да постигну.

„Специјални гости“ дебате били су ученици Техничке и Економско-трговинске школе из Новог Пазара. Ученици Техничке школе  су радом у ученичком предузећу и успесима на тржишту успели да за кратко време на себе скрену пажњу јавности и медија. Како кажу – мотивације им не недостаје, а жеља им је да се по завршетку средње школе отисну у самосталне предузетничке воде.

(…)

Текст “На почетку је важна подршка” Теа Тараниша у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]