Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Недеља женских прича у ИТ-у – програми за девојке из целе Србије од 8. до 11. априла

Објављено 08.04.2019.

ICT - ilustracijaПоводом Светског дана жена у ICT-у, Microsoft-ов развојни центар у Србији, компанија GoDaddy, Иницијатива „Дигитална Србија”, Фондација „Петља” и Стартит су покренули заједничку иницијативу под називом „Недеља женских прича у ИТ-у”, која се одржава од 8. до 11. априла.

Циљ ове иницијативе је да скрене пажњу на потребу за већим укључивањем девојака у ИТ индустрију и подстицај да започну и развијају каријеру у овом сектору. Компаније које послују у области ИТ-а и организације које се баве едукацијом у овој сфери желе да пруже и покажу подршку девојкама да крену да се баве програмирањем и другим занимањима у области технологије.

Током четвородневног програма ученице основних и средњих школа, студенткиње, жене које већ раде у области ИТ-а, као и оне које желе да преквалификацијом стекну почетна и додатна знања у овој области, имаће прилику да кроз радионице, курсеве, приче жена које се баве овом облашћу, стекну увид у рад у ИТ индустрији.

Тако ће током прва два дана, 8. и 9. априла, Фондација „Петља” организовати радионице за ученице основних и средњих школа широм Србије. У оквиру ових радионица ученице ће имати прилику да се опробају као програмерке. Осим тога, у сарадњи са Иницијативом „Дигитална Србија”, Петља ће организовати панел дискусију на којој ће искусне програмерке делећи своје професионалне приче говорити о томе како ИТ област није резервисана искључиво за мушкарце.

Петљине радионице су део програма „DiGi Girlz” иницијативе Microsoft Philanthropies у склопу којег ученице широм света добијају прилику да се упознају са предностима и могућностима каријере у ИТ области.

У уторак, 9. априла, Стартит ће у Microsoft Development Центру организовати 1 на 1 разговоре са девојкама и женама које су изградиле каријере у ИТ-у, где ће заједно са средњошколкама у публици пробати да дођу до одговора на нека од најчешћих и најважнијих питања када је у питању грађење каријере у овој области. Разговори ће се водити са дизајнерком Валентином Филиповић, програмерком Јулијом Ћирић и технолошком предузетницом Стефанијом Лукић, оснивачицом стартапа Штребер.

За 10. април Microsoft-ов развојни центар је спремио „Ћаскање: Жене у ИТ-у” где ће окупити студенткиње техничких, природно-математичких и рачунарских факултета. Током целодневног програма студенткиње ће имати прилику да чују искуства инжењера/ки и практиканата/киња из Microsoft развојног центра у Србији, кроз интерактивне радионице сазнају више о могућностима које нуди каријера у ИТ сфери, као и да сазнају шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у једној интернационалној корпорацији. Уз то ће кроз демо станице моћи да се упознају са Microsoft-овим технологијама и пројектима.

Последњег дана „Недеље женских прича у ИТ-у” компанија GoDaddy ће организовати WordPress радионицу на којој ће полазнице имати прилику да науче основе WordPress-а, да направе свој сајт, добију савете како да се боље упознају са овом технологијом, као и како да управљају својом каријером у WordPress-у.

Извор: startit.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]