Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Незнатан напредак у областима рада, запошљавања и социјалне политике у годишњем Извештају Европске комисије

Објављено 15.11.2015.

nkeuРадна група Националног конвента о ЕУ која прати поглавља о социјалној политици и запошљавању размотрила је закључке Европске комисије у годишњем извештају о напретку Србије.

Социјални дијалог треба да буде унапређен, основни је закључак у Извештају, који се, ове године, само површно осврће на радно законодавство. Поново је указано да треба ограничити праксу доношења закона по хитној процедури. То је од изузетне важности и за рад Социјално економског савета чији се утицај у Извештају оцењује као ограничен. Због учесталог доношења закона по хитној процедури, ово тело у 2014. није било консултовано у вези са већим бројем закона из делокруга његовог рада, укључујући и измене и допуне закона које су довеле до смањења пензија и плата у јавном сектору. Иако су активности Инспектората за рад појачане и боље усмерене, нарочито у борби против рада на црно, нужно је да се даље унапреде капацитети ове институције на шта је Радна група више пута указивала у својим препорукама.

У области политике запошљавања у Извештају за 2015. издваја се да је стопа запослености наставила умерено да расте, као и да је дошло до смањења стопе незапослености и стопе неформалне запослености. Имајући у виду методологију Међународне организације рада која се код нас примењује, по којој је запослен свако ко је у недељи која је претходила анкетирању радио бар један сат, и ко је за рад примио било какву надокнаду, без обзира да ли је она новчана или у натури; да се свако ко није активно тражио посао у претходих месец дана по овој методологији не убраја у незапослене; као и недостатак тачних података о броју нових радних места у реалном сектору, Радна група је уздржана од било каквих коментара у вези са овим налазима.

Чланови Радне групе поздравили су израду Програма реформи политике запошљавања и социјалне политике, која се у позитивном смислу помиње у Извештају, а чији ће процес примене на годишњем нивоу пратити не само Европска комисија, већ и цивилно друштво кроз за то посебно предвиђену платформу.

Стопа изложености ризику од сиромаштва је порасла на 25,6% у 2014, у односу 24,6% у 2013. Доступност и квалитет услуга унутар локалних заједница широм земље су неуједначени, што је поновљен налаз Извештаја из 2014. Пружање социјалних услуга је додатно угрожено недостатком подзаконских прописа и неефикасном расподелом буџетских средстава. Додајемо да је и транспарентност у додели средстава у овој области, како на националном, тако на локалном нивоу веома упитна. Извештај наводи да су Роми и даље искључени из низа социјалних услуга и њихово учешćе у формалном тржишту рада и даље је веома ниско.

У погледу једнаких могуćности за жене и мушкарце, главни проблеми настају у примени прописа нарочито у погледу отпуштања трудница и породиља, сексуалног узнемиравања, разлике у примањима мушкараца и жена и неједнакости у напредовању, зарадама и пензијама. Релевантне институције би у овом погледу требало да се више укључе, а посебну улогу може имати Координационо тело за родну равноправност.

Извор: eukonvent.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]