Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Неизмерна вредност једног путовања

Објављено 12.12.2014.

dm_001_su_fiПише: Милица Драча (Блог о социјалном укључивању)

Сећам се тренутка када смо на Националном такмичењу сазнали да победници добијају најбољу награду до сад, пут у Беч. Прво што смо чланови мог тима и ја помислили било је: благо онима који то освоје. За тако нешто се вреди борити. Нисмо ни слутили да ћемо сутрадан сазнати да смо то баш ми, да ће нам се указати невероватна прилика да проведемо четири дана у Бечу.

Месец новембар и дан путовања брзо су се приближили. Узбуђење је расло. То јутро смо сви били нестрпљиви и насмејани.

Први дан био је резевисан за упознавање Беча, тако да смо истражили цео град. Још више смо се зближили као екипа и одмах на почетку се видело да ће ово путовање испунити наша очекивања.

У наредном периоду нашег боравка обишли смо бечки Универзитет и то је била потпуно нова прилика да видимо како студенти живе и раде у другим земљама и по чему се разликују од нас. Били смо импресионирани изгледом кампуса који је ишао у корак са светским трендовима. Професор Петер Вандор нас је спровео кроз Универзитет и упознао нас са њиховим начином рада.

Посетили смо и бечки Impact hub. Impact hub је место где људи проналазе инспирацију за своје пословање и живот. Наша екипа је провела пар незаборавних сати дружећи се са члановима Impact huba у Бечу. Били смо гости на њиховом догађају “Sexy salad”. Сви присутни учествовали су у прављењу разних салата, а касније заједно уживали у јелу и комуникацији. За то кратко време осећали смо се као да смо одавно део њихове мреже. Лако је осећати припадност међу том групом младих људи који су амбициозни, љубазни и отворени ка новим искуствима и познанствима.

У духу испробавања нових ствари, одлучили смо се и за наредни корак. Пробали смо индијску храну. Такође, за нас је била и новост вожња метроом који нас је великом бржином водио на жељене локације.

Млади у Аустрији

За време проведено у Бечу, посебно смо поносни на наше дружење са средњошколцима из школе за бизнис и гимназије. Успели смо да се повежемо са њима, и размењујемо ставове, знање и досадашња искуства у оквиру програма Достигнућа младих. Овом приликом створила су се нова пријатељства. Схватили смо да имамо много тога заједничког.

Ученици из тих средњих школа имају своје ученичке компаније које успешно послују и које ће представити на такмичењу. Њихов успех много зависи од подршке коју им пружа школа и окружење. Такође је важно што су остварили сарадњу са постојећим предузетницима који им дају савете у почетку оснивања компаније. То је значајно зато што је управо почетак најтежи. Једна од ученичких компанија ових ђака бави се производњом новчаника. Идеја је посебна зато што су ти новчаници јединственог дизајна,танки као мобилни телефон и у разним бојама. Троје оснивача кажу да им је много помогло то што су наишли на размевање пријатеља и познаника који су купили акције и покренули пословање. Иза њих је врло успешна година и много продатих производа. Ништа од овога не би било могуће да им на почетку није помогао и предузетник из Беча који им је продао материјал за прављење новчаника по повољној цени јер је желео да их подржи у напретку и развоју њихове визије.

Такве ученичке компаније би требало и код нас што више подржавати јер млади на тај начин стичу нове вештине и искуства која ће им требати у будућности. Сматрам да је овакав начин укључивања младих у предузетништво, путем ученичких компанија, улагање у развој друштва у целини.

(…)

Текст “Неизмерна вредност једног путовања” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]