Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Немачка кроз развојне пројекте помогла Србији са 1,8 милијарди евра

Објављено 06.12.2018.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas ŠibНемачка је у оквиру пројеката развојне сарадње у последњих 18 година подржала Србију са 1,8 милијарди евра, изјавио је амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб. Шиб је рекао да су од 2000. године, кроз различите програме у сарадњи са Владом Србије, локалним институцијама, Немачком развојном организацијом GIZ, Немачком развојном банком KfW, подржане реформе које су усмерене на одржив економски развој, животну средину, обновљиве изворе енергије, унапређење администрације и правосуђа, боље образовање за младе, односно побољшање укупних услова за живот грађана и грађанки.

Током тих 18 година спроведено је 80 пројеката техничке сарадње, и готово 60 пројеката финансијске сарадње, рекао је амбасадор 5. децембра на прослави годишњице немачко-српске развојне сарадње у Скупштини града Београда.

“Србија је као будућа чланица ЕУ важан партнер за нас, важна је за развој целокупог региона и побољшање животних услова у Србији има последице и на бољи развој у југоисточној Европи. За Немачку Србија је кључна земља у региону”, рекао је он.

Шиб је оценио да су добро спроведени пројекти које је Немачка помогла у Србији мерило успеха и да је сваки грађанин/ка непосредно или посредно имао корист од тих пројеката.

“Први уговор о сарадњи потписан је само 39 дана након демократских промена 2000. године, а радило се о помоћи од 30 милиона марака за увоз електричне енергије”, подсетио је немачки амбасадор.

Истакао је да је и у 2018. предвиђено готово 30 милиона евра за будуће пројекте у Србији, са тежиштем на рурална подручја.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да је немачка помоћ уложена у одрживи развој и реформске процесе у Србији.

“Неки од пројеката које је помогла Немачка су рехабилитација и проширење капацитета хидроелектране Бајина Башта, а сада се то ради и са хидроелектраном у Зворнику. Тренутно 21 општина ради на увођењу система даљинског грејања уз помоћ средстава из Немачке, док 24 општине раде на увођењу система за пречишћавање отпадних вода”, рекла је Јоксимовић.

Она је рекла да је Немачка највећи билатерални донатор развојне помоћи за Србију и да својим донацијама помаже одрживи развој локалних самоуправа у Србији, али је оценила да то није само израз солидарности, већ и политичке одлуке да се помогну оне земље на које се озбиљно рачуна као важне партнере.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да у Србији послује око 400 немачких компанија које запошљавају око 50.000 људи, док само у Београду ради 50 немачких фирми.

Радојичић је рекао да тренутно Београд уз помоћ Немачке спроводи пројекат унапређења животног стандарда за 145 ромских породица.

У Скупштини Града Београда приређена је и изложба “Дела значе” на којој су приказани постојећи пројекти који се уз помоћ Немачке спроводе у Србији у различитим областима. То су подршка реформи јавне управе и јавних финансија, едукација и инклузија мањинских група, реформа стручног и средњег образовања, подстицање предузетника/ца и развој малих и средњих предузећа, енергетска ефикасност.

Прослава 18 година развојне сарадње Немачке и Србије биће одржана и у Суботици, Врању, Трстенику и Зајечару – у којима се реализују значајни пројекти у оквиру партнерства.

Извор: www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]