Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Неравноправан приступ вакцинама угрожава глобални економски опоравак

Објављено 11.08.2021.

Global Dashboard for Vaccine EquityНова глобална веб платформа о доступности вакцина против COVID-19 показује да би земље са ниским дохотком оствариле додатних 38 милијарди америчких долара прихода поврх свог пројектованог БДП-а, када би имале исту стопу вакцинације као и земље са високом дохотком. Без равноправне производње и дистрибуције вакцина, као и веће стопе вакцинације, светски економски опоравак биће угрожен.

Према најновијим подацима које су објавили Програм Уједињених нација за развој (UNDP), Светска здравствена организација (СЗО) и Универзитет у Оксфорду, неравноправан приступ вакцинама против COVID-19 имаће дуготрајан и дубок утицај на економски опоравак у земљама са ниским и нижим средњим дохотком, уколико се сместа не предузму мере да се унапреди набавка вакцина и омогући равноправан приступ вакцинама свакој земљи, што укључује и дељење доза.

Убрзана производња вакцина и дељење довољне количине доза са земљама са ниским дохотком могло би да омогући додатних 38 милијарди америчких долара прихода на пројектовани БДП ових земаља за 2021. годину, уколико остваре сличну стопу вакцинације као и земље са високим дохотком. У тренутку када богатије земље улажу трилионе у подстицаје и помоћ за своје урушене економије, право је време да се обезбеди ефикасно дељење доза вакцина, уклањање свих препрека за убрзану производњу вакцина, као и финансијска подршка за равноправну дистрибуцију вакцина, како би се омогућио истински светски економски опоравак.

Висока цена једне дозе вакцине против COVID-19 у поређењу са другим вакцинама, као и трошкови дистрибуције – што утиче и на вакцинацију здравствених радника – могли би да знатно оптерете већ ослабљене здравствене системе, угрозе рутинску имунизацију и пружање основних здравствених услуга, и да изазову забрињавајућ пораст обољења као што су богиње, упала плућа и дијареја.

Такође постоји ризик да се пропусти могућност за проширење имунизације на друге болести, као што је безбедно и делотворно вакцинисање против хуманог папилома вируса. Земљама са ниским дохотком потребан је благовремен приступ вакцинама које разумно коштају, као и благовремена финансијска подршка.

Ова сазнања пружила је нова веб платформа о доступности вакцина против COVID-19. Она је направљена на заједничку иницијативу UNDP, СЗО и Блаватник школе за државну управу при Универзитету у Оксфорду, и комбинује најновије информације о вакцинацији против COVID-19 са најсвежијим социо-економским показатељима како би открила зашто је убрзавање вакцинације кључно не само за спасавање живота, него и за бржи и правичнији опоравак од пандемије, од кога ће сви имати корист.

„У неким земљама са ниским и средњим дохотком вакцинисано је мање од 1% становништва, што се одражава на оба фронта опоравка од пандемије“, рекао је Администратор UNDP-а Ахим Штајнер. „Дошао је тренутак за брзу, колективну акцију. Ова нова веб платформа пружиће креаторима политика и међународним организацијама јединствен увид у то како убрзати вакцинацију на глобалном нивоу и ублажити разорне социјално-економске последице пандемије.“

Према новој веб платформи о доступности вакцина против COVID-19, која се ослања на податке ММФ-а, Светске банке, UNICEF-а и Гавија, као и на анализе глобалних стопа раста БДП-а по глави становника из Светског економског прегледа, очекује се да ће богатије земље брже спроводити вакцинацију и економски се брже опоравити од COVID-19, док сиромашније земље нису успеле да вакцинишу чак ни здравствене раднике и најугроженије групе становника, а тек 2024. ће достићи нивое раста које су имале пре пандемије. У међувремену, Делта и други сојеви вируса приморавају неке земље да поново уведу строге мере ради очувања јавног здравља. Ово додатно погоршава друштвене, економске и здравствене последице пандемије, нарочито за најугроженије и маргинализоване групе становништва. Неравноправан приступ вакцинама прети свим земљама, и представља ризик који угрожава остварени напредак у спровођењу Циљева одрживог развоја.

„Неравноправан приступ вакцинама је највећа препрека у свету за окончање пандемије и опоравак од COVID-19“, изјавио је Тедрос Аданом Гебрејесус, Генерални директор Светске здравствене организације. „Економски, епидемиолошки и морално, у најбољем интересу свих земаља је да користе најновије доступне податке и учине вакцине које спасавају животе доступним за све.“

Осмишљена са циљем да креаторима политика и развојним партнерима омогући да предузму хитне кораке за смањење неравноправности у приступу вакцинама, веб платфрома о доступности вакцина против COVID-19 пружа анализу утицаја приступачности и приуштивости вакцина на циљеве које су земље себи задале, најпре да би вакцинисале угрожене групе становништва и тиме смањиле смртност и заштитиле здравствени систем, а затим и да би вакцинисале општу популацију, чиме би умањиле укупан утицај болести и поново покренуле социо-економске активности.

Овим алатом управља Глобални акциони план за здравији животи и благостање за све, чија је сврха да унапреди сарадњу између мултилатералних система како би се подржао равноправан и отпоран опоравак од пандемије, и подстакао напредак ка остварењу Циљева одрживог развоја везаних за здравље.

„Ако желимо да окончамо ову пандемију, морамо елиминисати неједнакост у приступу вакцинама. Ова веб платформа може да помогне у ширењу обухвата и убрзавању глобалне стопе вакцинације, тако што ће пружати најновије тачне податке не само о томе колико доза вакцина је дато, већ и о политикама и механизмима помоћу којих вакцинишемо људе“, рекао је Др Томас Хејл, вандредни професор глобалних јавних политика на Блаватник школи за државну управу при Универзитету у Оксфорду.

Веб платформа о доступности вакцина против COVID-19 биће ажурирана у реалном времену, како нови подаци буду били доступни, чиме ће међународној заједници пружити кључне информације, које су до сад недостајале. Ове информације ће помоћи да се боље разуме шта може да се предузме како би се остварила равноправност у приступу вакцинама. Корисници могу са интернета да преузму све сетове података у целини, и охрабрују се да то и учине.

Веб платформи можете приступити овде.

Извор: www.rs.undp.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]