Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

НИС потписао „Иницијативу за запошљавање младих“

Објављено 07.05.2014.

На недавно одржаној међународној конференцији HR Business Arena 2014. у Дубровнику, НИС је потписао „Иницијативу за запошљавање младих у региону Адриатика“.

У име компаније повељу је потписала Наташа Стаменковић, директорка за људске ресурсе. Тиме се НИС, уз 21 водећу компанију из Србије, Хрватске, Словеније, БиХ и Црне Горе, обавезао да ће активно радити на укључивању у тржиште рада људи од 18 до 30 година.

Међу потписницима Иницијативе за смањење стопе незапослености која је међу младима у региону доста висока су и компаније Агрокор, Атлантик група, Плива, Нестле Адриатик, ИБМ, Горење, Нова љубљанска банка, Привредна банка Загреб, Делта холдинг и МК група.

У оквиру иницијативе чланица Европске уније да се смањи стопа незапослености на њиховој територији уз помоћ приватних компанија јер државне институције не могу да реше овај проблем самостално, организатор конференције HR Business Arene 2014. је иницирао сарадњу компанија у региону, чији је циљ запошљавање младих у наредне три године. У сладу са тим, компаније потписнице повеље су се обавезале да према својим пословним потребама понуде могућност рада студентима и осталим младим људима.

Такође, компаније су се обавезале да ће информисати младе у региону о свом програму запошљавања и образовања, као и да ће да ангажују кључне учеснике из сфере образовања и јавног живота који могу да подигну ниво квалитета образовања у земљи и да допринесу бољој усклађености младих кадрова са потребама на тржишту рада.

Компанија НИС активно подржава едукацију и запошљавање младих. Успостављена је сарадња са два највећа универзитета, у Београду и Новом Саду, која подразумева стипендирање студената у земљи и иностранству, креирање наставних програма у складу са потребама компаније, размену знања између стручњака НИС-а и стручњака са факултета, опремање учионица и подршку олимпијадама знања из физике, математике, хемије и руског језика. НИС је кроз програме запошљавања младих без искуства „Прва шанса“ и „НИС шанса“ досад запослио више од 700 младих људи, а више од 90 одсто њих је и даље ангажовано у компанији. План је да у овој години још 150 младих са средњом школом и факултетом добије своју шансу за рад у НИС-у.

„Фокусирани смо на младе људе који долазе у компанију, доста се улаже у сарадњу са универзитетима који школују кадар који је компанији потребан, јер је то пресудно за дугорочни и одрживи развој НИС-а. На тржишту није могуће увек наћи професионалце који могу да испуне високе захтеве модерног пословања. Зато се трудимо да младе људе обликујемо и пре доласка у нашу компанију, док се још образују, као и да им пренесемо правила пословања најбољих светских компанија док су запослени у нашој компанији. Са таквим вођством, млади врло брзо стекну искуства, вештине и способности да преузму одговорније позиције у компанији“, истиче Наташа Стаменковић, директорка људских ресурса у НИС-у.

Представници компаније НИС су на дубровачкој конференцији учествовали на округлим столовима који као тему имају управљање талентима и будућност занимања, односно које ће професије и специјализације убудуће бити потребне, а које не. Уз то, посетиоци су имали прилику да се упознају са НИС-овим корпоративним програмом „Енергија знања“.

Извор: www.danas.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]