Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Ниче оаза у Голубинцима

Објављено 09.05.2014.

Први станари су се уселили крајем априла ове године

Први станари су се уселили крајем априла ове године

Пилот пројекат Удружења „Живимо заједно” има за циљ да покаже да особе са сметњама у развоју могу да се осамостале и да је остварива алтернатива моделу институционалног збрињавања, тј. смештања ових лица  у домове.

Милан, Лале, Драгана, Рада, Ружица и Данка станари су типичне – на дуж – војвођанске куће у селу Голубинци. Они су пробили лед као први учесници пројекта „Животна и радна заједница за особе са инвалидитетом – оаза Голубинци”, који као пилот пројекат спроводи Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно“ – Стари град.

Старају се сами о себи, уз помоћ најближих чланова породице, који не бораве са њима у истом објекту, већ су у одвојеној кући за госте.

– Циљ нам је да успоставимо модел заједничког становања. Такво становање обухвата особе са физичким инвалидитетом, сметњама у развоју и особе из других рањивих група, а по моделу симулирања живота у породици, уз високо поштовање њихове индивидуалности, самосталности. Сваки станар је задужен за одређене послове: од одржавања личне хигијене, до спремања оброка, уређења дворишта, баште – започиње причу Дејан Козић, директор Удружења „Живимо заједно”.

У уређењу прве куће учествовали су и корисници

У уређењу прве куће учествовали су и корисници

Као први модел заједнице становања у Србији, кућа у Голубинцима је купљена захваљујући сарадњи са немачком организацијом „Пријатељи Валдорф педагогије”, уз чију помоћ је Удружење стигло до донације владе Републике Немачке у вредности од 48.000 евра. Делта фондација је обезбедила намештај у вредности од 450.000 динара. Ова кућа је прва од три, колико се планира за усељење у овом сремачком селу.

– У њима ће стално, повремено или привремено боравити особе са сметњама у развоју, каже Козић и додаје да је то одговор Удружења на реалне потребе особа са сметњама у развоју, тј. родитеља који, сви до једног, имају бригу шта ће бити са њиховом децом након њихове смрти.

– И сам сам, као родитељ, обишао све домове од Лесковца до Суботице и не бих желео да моја кћерка, када мене не буде, постане станар у неком од њих. Друге мајке и очеви не желе да њиховом детету које расте и постаје одрасла – а временом и стара – особа живот буде сведен на дом, подвлачи Козић и појашњава да је заједница становања модел који се примењује у Европи.

Отварање је одржано 22. априла на Дан планете земље, а локална заједница се побринула за културно-уметнички програм

Отварање је одржано 22. априла на Дан планете земље, а локална заједница се побринула за културно-уметнички програм

Такође, у складу са препорукама Европске уније, Србија ће бити у обавези да спроведе деинституционализацију, тј. да смањи број особа смештених по домовима, додаје он. Заједнице попут новоформиране у Голубинцима постоје у Немачкој, а најближа у окружењу налази се у Македонији. Тамо је носилац Удружење „Порока” из Неготина и на три локације у Македонији самостално живи 64 корисника.

План је да у Србији по кућама не станује више од пет особа. Адаптација прве куће се приводи крају. Остало је још да се уреде детаљи, попут садње поврћа и воћа. Пројекат подразумева и организовање мини-пољопривредног газдинства као својеврсног социјалног предузећа. Узгајањем зачинског биља, органске хране и садница, заједнице становања би долазиле до средстава за самоодрживост.

Локална заједница, представници Месне заједнице и општине Стара Пазова изразили су спремност да помогну. Голубинци су пре неколико година угостили више десетина особа из Шекспирове улице (Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју из Београда). У кући једне донаторке корисници су боравили у периодима од по неколико дана до неколико недеља, у оквиру којих су обављали послове које су желели.

Заједнички доручак: самостални живот, уз минималну асистенцију

Заједнички доручак: самостални живот, уз минималну асистенцију

– Овде се поштује индивидуалност, нема строгих оквира и они се не осећају да су у нечему спутани, појашњава Козић.

Колико особама са сметњама у развоју одвајање од претераног бдења родитеља и њихове заштите може да буде стимулативно илуструје следећи пример. Приликом једног од боравака на Гочу, младић са сметњама у спектру аутизма који се до тада никада није растајао од родитеља (није знао да обавља личну хигијену, а није ни говорио), сасвим се лепо снашао на првом одвајању од породице. Не само што се сам умивао, право зубе, успављивао, већ је почео и да изговара реченице.

Планом пројекта „Оаза Голубинци“ у наредне две године требало би да се оспособе још две куће. Део пројекта који се односи на социјалну задругу Удружење „Живимо заједно“ спроводи у сарадњи са Удружењем „Био развој”, а постоје реални планови да Оаза убрзо добије и пластеник.

У Србији се различити модели заштићеног становања спроводе последњих десетак година.

Према препорукама ЕУ, у Србији ће у будућности бити потребно спровести деинституционализацију, тј. смањити број особа са инвалидитетом у домовима

Према препорукама ЕУ, у Србији ће у будућности бити потребно спровести деинституционализацију, тј. смањити број особа са инвалидитетом у домовима

Иако је првобитно било планирано да се пилот програми инкорпорирају у постојећи систем социјалне заштите, до сада је све остало и даље у оквирима невладиних организација и различитих удружења особа са инвалидитетом.

Ови пројекти се финансирају из средстава које одвајају локалне самоуправе или донатори.

Према проценама – јер званичног податка нема – у нашој земљи у домовима (од оних за смештај одраслих особа са инвалидитетом, до прихватилишта за бескућнике) живи између неколико стотина и више хиљада особа са сметњама у развоју.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]