Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нова мобилна апликација “Хало беба” и онлајн водичи за обуку патронажних сестара

Објављено 08.08.2018.

newborn_ilustracijaUNICEF и компанија Нордеус најавили су наставак партнерства са циљем да помогну оснаживање здравственог система за подршку развоју детета у раном детињству у сарадњи са Градским заводом за јавно здравље Београд.

У оквиру ове иницијативе, најсавременије информације и корисни савети важни за развој, исхрану и негу деце постаће доступни преко унапређеног телефонског саветовалишта и нове мобилне апликације Хало Беба. Биће успостављена и електронска платформа за континуирану едукацију патронажних сестара и радиће се на подизању свести о значају развоја у раном детињству кроз медијску кампању.

“Мобилна апликација телефонског саветовалишта ‘Хало беба’ биће обогаћена додатним информацијама које су важне за развој, исхрану и негу деце, здравстене и друге најчешће проблеме, као и саветима за родитеље о томе како да кроз свакодневне активности стимулишу развој свог детета и како да препознају ако постоји кашњење у развоју. Онлајн водичи за обуку патронажних сестара, биће обогаћени новим темама из области раног развоја и допринеће повећању квалитета услуга патронажне службе која представља непосредну везу становништва са системом здравствене заштите и са другим институцијама у локалној заједници (центри за социјални рад, вртићи, школе). Уз финансијску и експертску подршку кретивног тима Нордеуса, допринећемо подизању свести о значају развоја у раном детињству кроз медијску кампању“, рекла је Весна Савић-Ђукић, шефица одсека за сарадњу са приватним сектором UNICEF-а у Србији.

Да би информације засноване на најновијим светским сазнањима о раном развоју детета биле што доступније свим родитељима и старатељима, Нордеус ће као позната компанија за развој мобилних игара подржати дигитализацију телефонског саветовалишта Хало Беба.

„Ми ћемо пружити стручну помоћ и усмерење у креирању мобилне апликације за Хало Беба сервис, како бисмо омогућили да родитељи добију савете и информације у само пар кликова. Од 2015. године имамо ‘baby boom’ у Нордеус-у и већина родитеља је користила сервис да би добили савете за своје бебе. Препознајемо његов значај и желимо да помогнемо да се модернизује и да га приближмо дигиталној ери. Тежимо да постигнемо позитивне друштвене промене у Србији са посебним фокусом на дигитализацију, и желимо да у партнерству са UNICEF-ом, направимо апликацију која ће помоћи родитељима да сваком детету пруже најбоље услове и прилике за развој у раном детињству”, истакао је Бранко Милутиновић, оснивач и директор Нордеуса.

У оквиру пројекта, 60 патронажних сестара из 15 домова здравља у Београду које годишње брину о 111.000 деце узраста од 0 до 6 година, добиће обуку о најновијим знањима у области раног развоја која ће им бити још доступнија коришћењем онлајн водича  који ће бити акредитовани од стране Националног здравственог савета. Овако иновирана електронска платформа постаће део континуираног професионалног усавршавања здравствених радника.

Драгана Ћоровић из Дома здравља Палилула каже да је обука о примени савремених „алата“ у патронажној служби од велике користи. „Онлајн едукације су права благодет. Увек доступне, штеде време, лако су примењиве, тумаче у слици и речи све што је потребно да се зна о датој теми, омогућава да се у сваком тренутку информишемо о најновијим сазнањима од значаја за наш рад. Изузетно нам је драго што ћемо кроз ово партнерство добити нове обуке у области раног развоја и што ће патронажа свих домова здравља у Београду бити у потпуности обучена да нова знања спроводи у пракси“, истакла је Ћоровић.

Телефонско саветовалиште Хало беба и развој патронажне службе део су стратешких опредељења и Националних програма Министарства здравља које је усвојила Влада Републике Србије.

Хало беба је основана 2001. године уз стручну помоћ и финансијску подршку UNICEF-а. Број телефонских позива се од тада до данас повећао са 60 на до 450 дневно, а услуге је добило више од 1.5 милиона родитеља. Телефонске линије су отворене 24 сата 365 дана у години.

Град Београд од самог почетка подржава рад Хало бебе, а његов значај за грађане Београда посебно је истакао проф. Др Зоран Радојичић, градоначелник Београда, који је пружио подршку најављеној модернизацији Хало бебе.

У оквиру програма Развој у раном детињству, UNICEF је током 2016-2017 године уз подршку Нордеуса опремио шест развојних саветовалишта у Србји, унапређен је рад 216 здравствених радника, а 17,000 деце и родитеља су добили услуге из области раног развоја.

Извор: www.unicef.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]