Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нови механизми за праћење стања људских права

Објављено 11.12.2014.

ljudska_pravaСрбија је остварила значајан напредак у области заштите људских права, али је очекује још изазова и проблема у тој области која је веома важна и у процесу европских интеграција, закључено је 10. децембра на скупу поводом Међународног дана људских права. На скупу, на којем су представљени механизми за праћење стања људских права у Србији, најављено је да ће 2015. бити посвећена што ефикаснијем спровођењу међународних конвенција у области људских права, као и реализацији националних стратегија и акционих планова. Шеф Делегације ЕУ у Србији одао је признање Србији на напретку који је постигла у заштити људских права али и упозорио да Унија пажљиво прати све што се дешава на том плану.

Скуп у Београду организовала је Владина Канцеларија за људска и мањинска права, уз учешће представника Европске уније и државних институција.

“Потребно је избрисати јаз између усвојених закона и њихове примене”, поручила је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Она је истакла да је економска криза један од узрочника који може да утиче на остваривање људских права, пре свега у социјалној свери, али да то не сме да буде оправдање.

Пауновић је најавила да ће наредна година бити посвећена што ефикаснијем спровођењу међународних конвенција које је Србија потписала, као и остваривању националних стратегија и акционих планова у тој области.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт одао је признање Србији на напретку који је постигла у заштити људских права, али је упозорио и да ЕУ пажљиво посматра све што се дешава у тој области.

“Треба бити на опрезу, свуда и увек”, казао је Девенпорт.

Он је указао да Србија има солидан уставни и законски оквир за остварење људских права, а да кључ лежи у блиској сарадањи државних институција независних тела и цивилног сектора.

Шеф Делегације ЕУ у Србији поручио је да ће Унија наставити подршку унапређењу људских права у Србији кроз финансирање најразличитијих пројеката.

Повереница за заштиту развноправности Невена Петрушић истакла је да правни прописи нису довољни сами по себи, потребна је системска превенција дискриминације.

Механизми

Како је навела Пауновић, једна од препорука коју је Савет за људска права УН упутио Србији након периодичног прегледа стања 2013. односила се на успостављање механизма за праћење препорука, како би се пратила примена и утицај политика и мера усвојених са циљем промовисања једнакости права и недискриминације свих грађана.

Тим поводом Канцеларија за људска и мањинска права је у сарадњи са ресорним министарствима и уз подршку УН у Србији дефинисала предлог модела за праћење стања људских права који је на Конференцији представљен и који ће бити предат на усвајање Влади Србије.

Усвајање тог механизма је од великог значаја за даљу европску будућност Србије и отварања приступних преговора са Европском унијом, истакнуто је на скупу.

“У очекивању да се отворе приступни преговори са ЕУ за поглавље 23 које се односи на правосуђе и људска права, Србији је потребан механизам који ће допринети да сви закони и политике у области људских права буду у пуној мери примењени, и како би и на овај начин били остварени институционални капацитети са којима располажемо, а све у контексту остваривања људских права”, казала је Пауновић.

На скупу су представљени Национални механизам за праћење спровођења препорука тела УН, Механизам за праћење спровођења Акционог плана за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период 2014-2018. и Механизам комуникације и координације донаторске помоћи Канцеларије за људска и мањинска права.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]