Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нови модели стамбеног збрињавања осетљивих група

Објављено 20.05.2015.

stambeno_zbrinjavanje_roma_sastanakДиректор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић састала се са специјалним известиоцем УН за адекватне услове становања Леилани Фара у оквиру њене званичне посете Републици Србији.

Пауновић је том приликом упознала специјалног известиоца УН са мандатом Канцеларије и програмима које она спроводи у циљу побољшања квалитета живота осетљивих друштвених група, са акцентом на успостављеном новом моделу стамбеног збрињавања за једну од најосетљивијих друштвених група – Роме, уз подршку донаторских средстава.

Она је нагласила да је ово први пут да се у Србији спроводи један овакав програм, који подразумева хуманији начин стамбеног збрињавања Рома и Ромкиња.

Пауновић је навела да је у оквиру пројекта „Техничка подршка Канцеларији за људска и мањинска права за спровођење Стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији“, који финансира Шведска агенција за међународну развојну сарадњу SIDA, а имплементира Мисија ОЕБС-а, подржана припрема Акционог плана Града Београда за пресељење становника новоформираних насеља Макиш 1, Макиш 2, Ресник, Јабучки рит и Кијево кроз нови модел стамбеног збрињавања Рома, куповином сеоских домаћинстава.

Према њеним речима, Дански савет за избеглице, као извршни партнер Мисије ОЕБС-а у Србији, спровео је потребне активности у вези са програмом сеоских домаћинстава, од идентификације породица, појединачних консултација и подршке за припрему правне документације, па до припреме корисничких фајлова за евалуациону комисију.

Као резултат активности спроведених током 2014. године, како је подсетила, 31 породица је пресељена из нехигијенских насеља и подржана при идентификовању сеоских кућа.

Последње породице UNOPS је преселио у нова домаћинства у току јануара ове године, додала је Пауновић.

Канцеларија за људска и мањинска права идентификовала је потребу за даљом подршком пресељеним породицама, тако што ће локалне институције осигурати њихову пуну интеграцију у новом социјалном окружењу.

Пауновић је прецизирала да је извршни партнер Дански савет за избеглице у периоду од јануара до марта текуће године у 12 општина спровео више од 50 посета у 26 породица, које имају 157 чланова, и пружио директне консултације и подршку.

Према њеним речима, ове активности су резултирале регистрацијом породица за социјалну помоћ, регистровањем боравка, уписом деце у школу, регистровањем у Националној служби за запошљавање, као и пружањем подршке у тражењу посла и укључивањем у различите обуке за пољопривредне активности.

Поред тога, како је подсетила, одржано је више од 60 састанака са локалним институцијама у циљу подстицања на пружање поршке породицама у адаптацији у новом окружењу.

Пауновић је информисала специјалног известиоца о томе да је у оквиру пројекта „Овде смо заједно–европска подршка за инклузију Рома“, који финансира Делегација ЕУ у Србији, извршено мапирање свих подстандардних ромских насеља, и да је у сарадњи са локалним самоуправама идентификовано 583 насеља у 169 општина.

Детаљна анализа услова у подстандардним насељима у 20 пилот општина у Србији спроведена је током лета претходне године, указала је она и додала да је на основу теренских истраживања формирана листа приоритетних интервенција у сваком насељу, што је послужило као основ за планирање пројектних активности на плану техничке документације за унапређење животних услова у њима.

До сада примењиване стамбене праксе у подстандардним ромским насељима су анализиране, прерађене и представљене у виду смерница за примену 13 адекватних стамбених модела.

Састанку су присуствовали и саветник за људска права УН Клауд Кан, УН администратор за људска права Жоана Сотомајор и виши саветник у Канцеларији за људска и мањинска права Јасна Плавшић.

Извештај о посети Републици Србији са препорукама специјалног известиоца биће представљен на 31. редовном заседању Савета за људска права у Женеви наредне године.

Циљ посете је промовисање права на адекватно становање кроз дијалог, као и оцена постојећих и планираних мера и активности у погледу пуне реализације права на адекватно становање без дискриминације, посебно сиромашних и других маргинализованих друштвених група.

Поред тога, циљ је и оцена закона, политика и праксе у остваривању права на адекватне услове становања, посебно надлежности и одговорности на различитим нивоима власти, као и идентификовање изазова и евентуалних недостатака у остваривању међународних стандарда у области људских права у погледу права на адекватне услове становања.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]