Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Норвешка импресионирана односом Србије према избеглицама

Објављено 21.09.2015.

bjornstad_vucicПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је 19. септембра да је поносан на то што се српски народ не понаша ксенофобично и што Влада ради одговоран посао када је реч о избеглицама са Блиског истока.

Вучић је на конференцији за новинаре, којој је претходио састанак са амбасадором Норвешке у Србији Арнеом Санесом Бјорнстадом, подсетио на то да је Србија прва земља која избеглице региструје, обезбеђује им лекарску помоћ и преноћиште.

Он је навео да очекује да ће се избеглице дуже задржавати у Србији у наредном периоду због зиме која долази, тако да ће наша земља учинити све да припреми прихватне центре.

Србија, нажалост, није довољно богата и није крајњи циљ избеглица, указао је премијер, уз напомену да им зато може својим срцем, знањем, одговорношћу и озбиљношћу показати како је добар домаћин.

Вучић је поновио да избегличку кризу не види као велики проблем, будући да Србија има искуство са избеглицама из свих делова бивше Југославије.

Он је Бјорнстаду исказао захвалност на помоћи Владе Норвешке, која је још једном показала да је истински и велики пријатељ Србије, подсетивши на то да је та земља донирала пет милиона евра помоћи након прошлогодишњих поплава.

Норвешка је, како је прецизирао, определила и 3,28 милиона евра за неколико невладиних организација, док је још 3,25 милиона евра наменила као помоћ државном буџету, будући да Србија има оперативне трошкове за институције које свакодневно пружају помоћ избеглицама.

Премијер је посебно исказао захвалност Влади Норвешке на признању да се Србија показала као одговорна земља у решавању актуелне мигрантске кризе.

Вучић је пренео да је послао премијеру Мађарске Виктору Орбану поруку о значају што хитнијег отварања аутопута Београд–Будимпешта, изражавајући наду да ће у најскоријем року до тога и доћи.

Истовремено, он је рекао да није сигуран да ће присуствовати самиту држава и влада ЕУ 23. септембра посвећеном мигрантској кризи, као ни Самиту лидера у Њујорку крајем овог месеца, који ће бити посвећен борби против Исламске државе и екстремизма.

Бјорнстад је истакао да је Норвешка препознала значај реаговања на избегличку кризу, и додао да су у тој земљи импресионирани начином на који се народ и Влада Србије носе с проблемом избеглица.

Влада Норвешке је издвојила 3,25 милиона евра за непосредну помоћ Србији у избегличкој кризи, која ће бити стављена на располагање државним органима, поновио је амбасадор.

Та средства ће се, како је објаснио, користити у складу са захтевима из Комесаријата за избеглице, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, локалних самоуправа и организација цивилног друштва.

Према његовим речима, додатних 3,25 милиона евра биће стављени на располагање међународним организацијама, и то Црвеном крсту, UNHCR-у и другима, који ће помагати Србији у кризи.

Приоритет Владе Норвешке биће адекватан смештај избеглица, тако да ће следеће недеље почети реконструкција прихватног центра у Прешеву, навео је он и најавио да ће МУП ускоро добити и додатну опрему за регистрацију избеглица, а у функцију ће бити стављена и мобилна болница коју је Норвешка донирала Србији.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]