Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Обележен Међународни дан слепих и слабовидих

Објављено 16.10.2018.

Ministar Đorđević sa predstavnicima organizacija slepih i slabovidihМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић 15. октобра се састао са представницима и представницама Савеза слепих и слабовидих Србије, Градске организације слепих Београд и Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Ђорђевић је на састанку поводом Међународног дана слепих и слабовидих, који се обележава 15. октобра, а којем је присуствовала и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, честитао овај дан, уз поруку да Министарство наставља да подржава пројекте удружења. Он је изразио уверење да ће наредне године у ту сврху бити опредељено још више финансијских средстава како би се побољшао положај ове, али и других друштвених група у Србији.

Верујем да ће сарадња Министарства и удружења слепих и слабовидих бити још продуктивнија и да ћемо са поносом истицати резултате које будемо заједно остваривали, јер наш заједнички циљ јесте равноправно учешће у друштвеном животу не само слепих и слабовидих особа, већ свих лица са инвалидитетом, рекао је министар.

Ђорђевић је представио идеју да се одштампа серија поштанских маркица са пригодном сликом поводом 3. децембра – Међународног дана особа са инвалидитетом.

Упутићемо допис Министарству трговине, туризма и телекомуникација како би пре обележавања тог дана била пуштена у промет пригодна поштанска маркица са логотипом предстојећег сајма „Једнаки“, који Министарство организује управо са жељом да разбије предрасуде према одређеним категоријама друштва, које нажалост, мада у малој мери, и даље постоје у нашој земљи, истакао је он.

Ђорђевић је поручио да ће Министарство увек пружати подршку пројектима који се односе на побољшање услова живота особа са инвалидитетом и позвао све да посете сајам Министарства, који се одржава од 21. до 28. октобра под слоганом „Једнаки“ на Београдском сајму, који ће по први пут бити и у потпуности доступан особама са инвалидитетом.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић истакао је да ова удружења са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања имају одличну сарадњу, и изразио захвалност министру на његовом личном анганжману, додавши да Савез никада до сад није добио више средстава него ове године, на чему су веома захвални.

С обзиром на то да је у току процес дигитализације, договорено је и да Министарство подржи пројекат Савеза слепих Србије “Дигитализација аудио-књига”, што подразумева пребацивање целокупног фонда књига са магнетофонских трака и аудио-касета у дигиталне формате.

Састанку су присуствовали и извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић, секретарка Савеза слепих Србије Јелена Стојановић, председник Националног спортског савеза слепих Србије Петар Врањковић, председник Градске организације слепих Београда и секретарка Градске организације слепих Београд Маријана Лазић.

Међународни дан слепих, који је још познат и као Дан белог штапа, у свету се обележава више од пола века.

То је прилика да се јавности укаже на проблеме са којима се слепе и слабовиде особе свакодневно сусрећу, али и да се истакне оно што је до сада урађено и шта још треба урадити у циљу унапређења квалитета живота ових људи, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]