Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Обележен Међународни дан старијих особа

Објављено 01.10.2018.

Konferencija povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osobaМеђународни дан старијих особа обележава се 1. октобра, а у Београду је поводом тога организована конференција „Слављење старијих бораца за људска права“, на којој су представници и представнице локалних самоуправа широм Србије разговарали о проблемима са којима се најстарији суграђани/ке суочавају.

Учесници/е су навели да је поред економске сигурности важно радити и на рушењу предрасуда које се везују за старије људе као и на међугенерацијској сарадњи.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић навела је да је успех садашње владе што се о проблемима са којима се суочавају старији говори сваки дан и подвукла да су председник Србије и влада посвећени раду на побољшању положаја старијих грађана/ки о чему сведочи и највљено повећање пензија у висини од девет до 13 одсто.

„Свако друштво почива на мудрости најстаријих грађана, они су се одрицали и претрпели болан рез и мање пензије за добробит свих нас“, навела је Пауновић и истакла да сви грађани/ке Србије дугују велику захвалност пензионерима.

Поред економске сигурности, важно је да се ради и на проблемима дискриминације и маргинализације старих лица, рекла је она и додаје да је важна и комуникација која може подсетити младе у ужурбаном времену шта су приоритети.

Председница управног одбора Удружења „Снага пријатељства“ Надежда Сатарић рекла је да је Србија земља старих који чине већину становништва, те да је зато велики изазов збрињавање старијих особа.

„Желимо данас да пошаљемо поруку да смо ту и да можемо да учествујемо и помажемо својим заједницама и друштву у целини“, казала је Сатарић.

Додала је да је свака пета старија особа претрпела неку врсту насиља у породици, али да већина о томе не говори из страха, срамоте или незнања.

Посебно је, навела је, тежак положај старијих жена које су често економски зависне, од њих се очекује да негују болесне чланове породице, а уколико живе саме немају помоћ.

Она је такође похвалила повећање пензија и додала да је то добар корак, али да је важно и да друштво у целини обрати пажњу на старије, јер усамљеност може бити тежа од немаштине.

Представница Смедеревске Паланке Гордана Цветковић рекла је да су проблеми старијих специфични и да је важно радити на њиховој превенцији, док Милка Игњатовић из Крагујевца сматра да се стари разликују међу собом, али да им је свима заједничко што су рањива друштвена група.

Посебно је истакла тежак положај старих на селу и навела да је међугенерацијска сарадња један од начина да и млади и стари обогате живот.

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић рекао је да је скупштина изгласала укидање Закона о смањењу пензија, те да, иако то није много, ипак представља корак ка повећању стандарда старих.

Истакао је да је Скупштина као и сви остали чиниоци власти посвећена враћању достојанства Србији која треба да буде земља где млади остају, а старији живе достојно.

„Главни проблем Србије је демографски, желимо да повећамо број становника и да имамо што више младих, а за то нам треба економска снага, мир и стабилност“, навео је Маринковић.

Истакао је да је Скупштина Србије отворена за старије грађане и грађанке, за скупове које желе да организују, све проблеме, примедбе и сугестије.

Канцеларија за људска и мањинска права организовала је пловидбу Савом и Дунавом и пригодан музички програм за више од стотину старијих грађана/ки из Београда и целе Србије. Пловидба је организована након конференције која је одржана у Палати Србија.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална Скупштина УН 14. децембра 1990, са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]