Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављени резултати истраживања „Покушај фемицида и фемицид у Србији: спречавање и процесуирање”

Објављено 29.04.2021.

Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanje i procesuiranjeУдружење грађанки FemPlatz објавило је резултате истраживања „Покушај фемицида и фемицид у Србији: спречавање и процесуирање”. Циљеви истраживања били су откривање феноменологије и етиологије фемицида и покушаја фемицида, сагледавање одговора правосуђа на покушаје фемицида и фемицид, откривање разлика у превенцији фемицида пре и после ступања на снагу Закона о спречавању насиља у породици.

У оквиру истраживања анализирано је 96 предмета процесуираних случајева фемицида (2015-2019) и 30 предмета процесуираних покушаја фемицида (2015-2019).

Ауторке публикације су др Слободанка Константиновић Вилић и др Невена Петрушић.

Резултати показују да:

  • покушај фемицида и фемицид учиниоци најчешће врше према својим садашњим и бившим супругама, ванбрачним и емотивним партнеркама. Скоро половина учинилаца фемицида била су у брачном/ванбрачном/партнерском односу са жртвом. Висок је проценат фемицида извршен према члановима породице, посебно према мајкама (24,1%).
  • Већина фемицида и покушаја фемицида извршена је у кући/стану/дворишту где жена живи. То потврђује резултате претходних истраживања о насиљу према женама. За жене је најмање безбедно и најмање сигурно место њихов дом. Само 28,7% случајева фемицида учињено је на отвореним и јавним просторима.

Доминантни мотиви за извршење фемицида и покушаја фемицида били су љубомора, која је настала из жеље за искључивим поседовањем партнерке, немогућности контроле њеног понашања и управљања њеним животом, као и освета због раскида емотивне везе и брачне/ванбрачне заједнице, мржња и нетрпељивост због неузвраћене љубави.

О жртвама покушаја фемицида има веома мало података у судским пресудама, иако су саслушане као сведокиње у поступку. О жртвама фемицида има још мање података, најчешће су у питању подаци које даје учинилац. Ти подаци углавном нису објективни, јер учинилац настоји да опише жртву и њено понашање као главни фактор извршења фемицида. Жртве се описују као „невернице“, „алкохоличарке“, увек спремне за свађу, особе које се недолично понашају, напуштају кућу, вређају и слично, чиме „изазивају“ учиниоца да му „падне мрак на очи“. Чак и приликом саслушања чланова породице жртава као сведока суд не сазнаје довољно о жртви и њеном животу пре него што је убијена. Стиче се утисак да се нико не интересује за жртве којих више нема.

У већини случајева жртве фемицида и покушаја фемицида нису се обраћале надлежним државним органима и установама за помоћ и заштиту од насиља које је постојало пре извршења дела. Само мали број жртава је пријављивао насиље, али начин реаговања институција система сведочи о њиховој неефикасности и показатељ је неделотворности система заштите жена од партнерског и породичног насиља.

У структури извршених фемицида преовлађују кривична дела тзв. обичног убиства (55,2%), а иста је ситуација и са покушајима фемицида, преовлађују покушаји тзв. обичног убиства (69,7%). Судови често мењају правну квалификацију кривичног дела из оптужнице од тежег ка лакшем, што доводи до блажег кажњавања, при чему ни пракса судова у тумачењу прописа није уједначена.

Истраживање је настало у оквиру пројекта „Спречавање и искорењивање фемицида у Србији (фаза 2)“ који су реализовале организације FemPlatz, Женски истраживачки центар за едукацију и комуникацију и Кућа родних знања и политика, а у оквиру регионалног пројекта који подржавају UN Women и Европска унија.

Кликните да преузмете публикацију „Покушај фемицида и фемицид у Србији: спречавање и процесуирање” (.pdf).

Извор: www.femplatz.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]