Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција “Институционални и стратешки оквир за унапређење запошљавања Рома у Републици Србији”

Објављено 02.11.2018.

Konferencija "Institucionalni i strateški okvir za unapređenje zapošljavanja Roma u Republici Srbiji"Представници локалних самоуправа састали су се 29. октобра у згради Уједињених нација да разговарају о „Институционалном и стратешком оквиру за унапређење запошљавања Рома у Републици Србији”.

Догађај су отворили министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић и државни секретар Зоран Лакићевић из Координационог тела за праћење спровођења Стратегије за социјално укључивање Рома за период 2016-2025. Заједно са представницима Агенције УН за избеглице (UNHCR) и Програма УН за развој (UNDP) они су проценили напредак остварен на спровођењу пројекта „Локалне иницијативе за социјално укључивање Рома у Србији”. Пројекат „Локалне иницијативе за социјално укључивање Рома у Србији” је осмислио UNHCR, а спровођен је у сарадњи са UNDP-ем, Волонтерима УН-а (UNV) и Координационим телом од фебруара ове године у 24 локалне самоуправе широм Србије.

Да би се унапредило социјално укључивање Рома/киња у општинама њиховог пребивалишта, 30 квалификованих младих Рома и Ромкиња похађало је обуке из, између осталог, људских права, борбе против дискриминације, спречавања појаве апатридије, права угрожених група, укључујући интерно расељена лица и повратнике, те механизама социјалног укључивања на локалном нивоу. Уз подршку UNHCR-а и UNDP-а, они су почели да раде као волонтери и волонтерке Уједињених нација у локалним институцијама у 24 града и општине у Србији* у мају ове године.

Стелиана Недера, заменица Преставника UNDP-а Србија изјавила је: „Наше истраживање показало је да данас има више образованих младих Рома и Ромкиња него пре десет година, али ова позитивна промена се не одражава у повећању броја могућности њиховог запошљавања. Из тог разлога је UNDP, у партнерству са UNHCR-ом, Волонтерима УН-а и локалним самоуправама у Србији, радио на организацији релевантних обука младих Рома и њиховом ангажовању у локалним заједницама у којима живе, за представљање интереса Рома и осигурање њиховог једнаког учешћа у политичком и друштвеном животу њихових градова и општина.”

Захваљујући се свим партнерима на пројекту за изузетне напоре и блиску сарадњу у успешном спровођењу пројекта, Ханс Фридрих Шодер, шеф Представништва UNHCR-а, додао је: „Агенција УН за избеглице је охрабрена изванредним потенцијалом, ентузијазмом и мотивацијом вас – младих Ромкиња и Рома – и начином на који сте одлично искористили могућност запослења у својим општинама или градовима. Истовремено, UNHCR би желео да похвали све представнике ангажованих локалних самоуправа који су данас дошли на нашу конференцију, зато што су препознали и уважавају потенцијал и способност ових младих Рома и допринос који они могу дати укупном развоју ваших заједница и институција. Охрабрени смо плановима многих општина и градовима да понуде овим новим младим стручњацима запослење са пуним радним временом и након окончања пројекта. Уверени смо да ће ваш добар пример следити многе локалне самоуправе.”

*Локалне самоуправе: Бачка Паланка, Бела Паланка, Београд/ Звездара, Бујановац, Крагујевац, Лајковац, Ниш, Нови Сад, Нови Пазар, Владичин Хан, Врање, Врњачка Бања, Зајечар, Нова Црња; центри за социјални рад у Смедереву и Ваљеву; домови здравља у Беочину, Оџацима и Прокупљу; покрајинске канцеларије за инклузију Рома; Министарство за културу и информисање; Геронтолошки центар у Суботици; Јавно-комунално предузеће ֦ Водовод” у Панчеву и организације цивилног друштва које се баве инклузијом Рома и Ромкиња у Нишу, Новом Бечеју, Београду и Пожаревцу.

Извор: www.unhcr.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]