Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција о европској будућности локалне самоуправе

Објављено 28.11.2018.

Konferencija "Evropska budućnost lokalne samouprave"У процесу приступања Србије ЕУ најважнија је успешна координација националне и локалне власти, јер без тога није могућа равномерна примена европског законодавства у земљи, рекла је 27. новембра министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Она је на скупштини Сталне конференције градова и општина (СКГО) о европској будућности локалне самоуправе казала да је процес европских интеграција посао за целокупно српско друштво и да је важна улога не само националног, већ и регионалног и локалног нивоа управљања.

“Координација свих нивоа власти у нашој земљи је веома значајна јер само на тај начин можемо да кажемо да ће приступање Србије ЕУ донети корист сваком човеку који живи у овој земљи”, рекла је Јоксимовић.

Министарка је оценила да свака локална самоуправа у Србији треба да буде оспособљена за примену стандарда ЕУ и да о тој теми мора дневно да комуницира са грађанима и грађанкама.

“То је у складу са новим приступом ЕУ кохезивној политици који је усмерен ка томе да Европа буде што ближа обичним људима. Зато све што се усвоји на централном нивоу треба да постане дневна активност српских градова и општина”, казала је она.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да су локалне самоуправе стуб европских реформи јер се у Србији 70% правне регулативе ЕУ применује на локалном нивоу.

“Један од главних услова од којих зависи наша европска будућност је реформа јавне управе која српску привреду и грађане ставља у повољнији положај”, казао је он.

По његовим речима, изменама и допунама Закона о локалној самоуправи омогућено је да општине остварују међусобну сарадњу у примени европских стандарда.

“Тим изменама смо предвидели обавезу представника градова и општина у Србији да континуирано прате процес њеног приступања ЕУ”, указао је министар.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је да Србија има значајну перспективу у ЕУ и да је велики део те реформе одговорност локалних самоуправа.

“Свака земља која улази у ЕУ треба да буде свесна промена у њеној привреди које се нужно појављују и којима се морају прилагодити локалне јединице власти јер оне највише сарађују са грађанима”, рекао је Фабрици.

Он је додао да ће у будућности Србија морати не само да примењује европске стандарде, већ и да “даје допринос у обликовању европске политике”.

Амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин казао је да ће процес приступања Србије ЕУ створити друштво које има бољу одрживост.

“У том процесу Шведска пружа помоћ националним, регионалним и локалним нивоима власти у Србији и то пре свега у области управљања отпадом и пречишћавању вода”, рекао је Лундин.

Он је додао да СКГО даје велику подршку у унапређењу капацитета локалних самоуправа у примени европских стандарда.

Председница СКГО Душанка Голубовић казала је да је детаљним анализама те организације утврђено да “чак 21 преговарачко поглавље утиче на рад и ефикасност локалних самоуправа у Србији”.

По њеним речима, у процесу европских интеграција СКГО учествује као део преговарачког тима и информише представнике/це градова и општина које су њихове конкретне обавезе у тој области.

“Коришћење претприступне помоћи ЕУ је добар начин да представнике локалних самоуправа обучимо како се примењују европске процедуре, као и мере које се од њих очекују”, рекла је Голубовић.

Она је додала да је у 2018. години СКГО обезбедила техничку подршку за више од 50 градова и општина у Србији и организовала више од 80 регионалних и једну електронску обуку за представнике/це локалних самоуправа. (…)

Потписујући меморандум о сарадњи са представницима/ама локалних самоуправа, амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге казао је да је подршка реформама локалних власти у Србији неопходна јер оне најбоље разумеју потребе грађана/ки.

“Кроз програм СwиссПро подржавамо градове и општине у Србији и за то смо издвојили шест милиона евра. Седам локалних самоуправа добиће подршку за унапређење учешћа грађана и повећање транспаретности локалних власти, а седам градова добиће техничку помоћ да побољшају локалне активности у борби против корупције”, казао је Ге.

Меморандум са локалним самоуправама потписао је и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб који је оценио да је развој градова и општина кључан у приступању Србије ЕУ.

“Идеја је да се унапреди делотворност и административна ефикасност јединица локалних власти. То је главни циљ развојне сарадње Србије и Немачке”, рекао је Шиб.

Више информација потражите на www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]