Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција “Подстицајно окружење за младе“

Објављено 17.12.2018.

Učesnici konferencije "Podsticajno okruženje za mlade"Министар омладине и спорта у Влади Републике Србије Вања Удовичић поручио је 14. децембра на конференцији “Подстицајно окружење за младе“ да ће то министарство увек подржавати конструктивне предлоге и иницијативе за што веће укључивање младих у друштвене токове.

Удовичић је, сумирајући резултате у 2018. години на пољу наставка успостављања институционалног оквира и ефикасног спровођења омладинске политике кроз Националну стратегију за младе, навео да је тренутно активно 136 канцеларија за младе и 65 омладинских клубова.

Он је прецизирао да су кроз конкурсе за спровођење Националне стратегије за младе у овој години финансирана 102 пројекта, захваљујући којима су створене могућности да се више од 80 младих запосли или самозапосли, а 160 реализује стручну праксу.

Министар је додао да је више од 1.400 младих прошло обуке за повећање компетенција за запошљивост, као и да се реализује преко 400 различитих видова едукације из области здравља, безбедности и социјалне инклузије.

Тренутно је у изградњи девет малих спортских терена, док се три омладинска клуба опремају, истакао је министар, указавши на то да је програмом “Млади су законˮ широм Србије реализовано 35 међународних волонтерских кампова на којима је учествовало више од 630 домаћих и међународних волонтера и волонтерки.

Удовичић је нагласио да је кроз Фонд за младе таленте Србије током 2018. стипендирано 1.303 студента и студенткиња завршних година основних и мастер академских студија, као и да је награђено 1.624 ученика/ца средњих школа, који су постигли изузетне успехе на домаћим и међународним такмичењима.

Министар је подсетио на то да је ове године учествовао на Европској конференцији о младима у Бечу, где је било речи о могућностима за још садржајнију интеграцију циљева младих у нову стратегију за развој ове области деловања Европске уније. Он је изразио задовољство због тога што су управо ти циљеви битно утицали на формулисање новог акционог плана за реализацију стратегије за младе Европске уније од 2019. до 2027. године.

Према његовим речима, основне области у овим документима су потпуно усаглашене са Акционим планом за спровођење Националне стратегије за младе Републике Србије у периоду 2018–2020. године. У том интервалу ћемо извршити надградњу свега квалитетног што је до сада постигнуто, са тежиштем на активности младих које се односе на запошљавање и предузетништво, образовање, васпитање и обуку, активизам, здравље и благостање, безбедност, социјалну укљученост, мобилност, информисање и културу и креативност, нагласио је Удовичић.

Министар је истакао да ће се на тај начин наставити тренд изузетних резултата Србије у коришћењу омладинске компоненте ЕУ Еразмус+ програма – као лидера Западног Балкана у том сегменту.

Шеф Мисије Савета Европе у Србији Тобијас Флесенкемпер указао је на важност институционалне сарадње у стварању амбијента универзалне подршке афирмацији младих у друштву, наводи се у саопштењу Министарства омладине и спорта.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]