Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција ,,ПРАКСАМ – програм квалитетних пракси“

Објављено 12.05.2017.

PRAKSAMБеоградска отворена школа (БОШ) организовала је конференцију ,,ПРАКСАМ – програм квалитетних пракси“ у StartIT Центру у Београду 24. априла 2017. године. Конференцији су присуствовали представници јавног, бизнис и цивилног сектора, као и практиканти из овогодишњег пројекта ПРАКСАМ – Увођење младих у свет рада кроз радне праксе.

Конференцију је отворила Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе, а поред ње, уводну реч су дале: Снежана Клашња, помоћник министра за омладину, Министарство омладине и спорта, Габријела Грујић, саветник министра за дуално образовање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Мирјана Ковачевић, директорка Сектора за едукацију, Привредна комора Србије, Милица Самарџић, Regulatory Affairs and Education Manager, Америчка привредна комора у Србији, и Ивана Михајловић, HR менаџерка компаније Direct Media.

Весна Ђукић је истакла да су на пројекту ПРАКСАМ и ове године остварени одлични резултати, практиканти истичу да су много тога научили током програма пракси, а знатан број њих је по окончању праксе добио запослење. Сарадња са Београдском отвореном школом оцењена је просечном оценом 4,89 од стране компанија. Габријела Грујић је истакла да је сарадња привреде и образовања приоритет, јер је важно да млади буду спремни за тржиште рада. Мирјана Ковачевић, испред Привредне коморе Србије, истакла је изразит значај пројеката као што је ПРАКСАМ, посебно за мала и средња предузећа која често услед недостатка сектора за људске ресурсе добијају значајну подршку у одабиру и увођењу нових младих колега у свет рада.

Након уводних обраћања додељени су сертификати практикантима и захвалнице компанијама који су успешно учествовали у пројекту ПРАКСАМ. У другом делу конференције учесници су имали прилику да присуствују паралелним радним сесијама. Током сесије Квалитетне радне праксе у визији система дуалног образовања разговарало се са представницима Министарства просвете, Министарства омладине и Привредне коморе Србије о планираним активностима на увођењу дуалног образовања, шансама које овај модел нуди за смањење незапослености младих, као и изазовима који се тичу подршке младима током учења на раду у компанијама.

Током сесије Значај селекције и „онбоардинг“ програма за успешне праксе, са представницима компанија и практикантима разговарало се о праксама као извору регрутације новозапослених, врстама пракси које се оглашавају, изазовима усклађивања очекивања младих и послодаваца, као и компетенцијама и знањима која се очекују од практиканата у процесу селекције. Током конференције учесници су имали могућност да премијерно погледају Праксам филм, у чијем су креирању учествовали и практиканти овогодишњег пројекта.

Конференција „ПРАКСАМ – програм квалитетних пракси“ реализована је у оквиру пројекта „ПРАКСАМ – Увођење младих у свет рада кроз радне праксе“ који је финансијски подржало Министарство омладине и спорта, а који је реализовала Београдска отворена школа у партнерству са Привредном комором Србије и Америчком привредном комором.

Извор: www.bos.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]