Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција пројекта „ОНАснаживање“

Објављено 05.03.2016.

ONAsnaživanjeКонференција под називом “Економско оснаживање жена као један од кључних фактора превенције и заштите од насиља према женама” одржана је 25. и 26. фебруара 2016. године у Културном центру Rex у Београду.

Конференција је била намењена представницима центара за социјални рад, сигурних кућа, женским удружењима, организацијама које се боре против насиља према женама, локалним и националним доносиоцима одлука, као и медијима.

Примарни циљ конференције било је представљање модела економског јачања жена, пилотираног у оквиру пројекта ОНАснаживање, као и разматрање могућности за репликацију модела и ширење његове праксе на градове широм Србије.

Модел пројекта реализован је при Сигурној кући Сомбор, а подразумева оснивање социјалног предузећа чија је сврха обезбеђивање услуге континуираног образовања жена. Уз помоћ едукације, жене добијају прилику да увећају своја знања, унапреде способности и капацитете за посао, те остваре економску независност.

“ОНАснаживање” спроводи Фондација „Фонд Б92“ у сарадњи са СМАРТ Колективом и Центром за социјални рад Сомбор.

На конференцији о економском оснаживању жена  учествовало преко  100 представника  установа и организација

Први дан дводневне конференције одржан је 25. фебруара у Културном центру Rex у Београду. Конференцији је присуствовало преко 100 представника центара за социјални рад, организација које се баве против насиља према женама и женских удружења.

У уводном делу дана присутнима су се обратили и проф. др Зорана Михајловић потпредседница Владе РС и председница коорднационог тела за родну равноправност Владе Србије, заменица сталне представнице UNDP-а Стелијана Недера и председник УО Фонда Б92.

Прва сесија је била посвећена представљању модела пројекта и студије случаја пројекта, коју је заједно са представницима партнера пројекта Центра за социјални рад Сомбор и Смарт Колективом представила директорка Фонд-с Б92 Марија Чечен.

Госпођа Чечен је објаснила основне и специфичне циљеве пројекта и објаснила функционисање неких од кључних активности пројекта чији је заједнички циљ економско оснаживање жена.

– Овај пилот подразумева оснивање социјалног предузећа чија је сврха обезбеђивање услуге континуираног образовања жена. Уз помоћ едукације, жене добијају прилику да увећају своја знања, унапреде способности и капацитете за посао, те остваре економску независност – навела је Чечен.

У закључку презентације пројекта Чечен истакла препоруке из Студије случаја пројекта за даљу примену овог  модела.

– Неке од приоритетних препорука за примену модела пројекта између осталог  су партнерство са локалним женским организацијама и значајнија подршка будућим самоодрживим економским моделима у дужем временском период – навела је директорка Фонда Б92.

Она је такође похвалила заинтересованост  центара за социјални рад и организација у чијем саставу су сигурне куће и њихово веома активно учешће на конференцији.

Када је реч о економском оснаживању жена које су претпреле насиље, поред разговора о значају едукације, говорило се и о тешкоћама и изазовима који се  том приликом намећу. Координаторка Зрењаниског едукативног центра и експерткиња ангажована на овом пројекту Радослава Аралица, као модератор последње сесије  заједно са учесницима панела покренула је низ занимљивих питања од тога како стићи до жена које припадају циљним групама и мотивисати их да уђу у програме обуке, до тога која је улога невладиног сектора, као и центара за социјални рад и могу ли и у ком облику они бити ресурс центри.

Организатори су такође навели да се први дан конференције поклапа се са овомесечним Наранџастим даном – који се обележава сваког 25. у месецу и који симболизује заустављање насиље према женама.

Неопходна сарадња цивилног и јавног сектора у економском оснаживању жена

Главне поруке другог дана конференције јесу да је неопходно ускладити услуге и начин функционисања Центара за социјални рад, сигурних кућа и прихватилишта са потребама корисница, као и да је стални дијалог и сарадња између цивилног и јавног сектора неопходна.

На првој сесији представљени су програми и планови  Министраства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, затим Координационог тела за родну равноправност Владе Србије, као и Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова.

Представницима организација и социјалних установа прво се обратила самостална саветница Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Данијела Стојановић, која је говорила о могућностима које постоје кроз националну службу за запошљавање када је реч о економском оснаживању жена.  Специјална саветница Координационог тела за родну равноправност проф. др Бранка Драшковић презентовала је део стратешког и акционог плана овог тела усмереног на економско оснаживање, док је Анита Беретић, помоћница за област равноправности полова Покрајинске владе представила бројне подстицајне програме у Војводини који Влада ове покрајине спроводи већ више од 15 година. На крају прве сесије, представник Ерсте банке Владимир Тодоровић учесницима конференције најавио је нове кредитне линије ове банке за мале предузетнике и предузетнице, социјална предузећа и невладине организације.

Током дана одржане су две панел дискусије на којима се разговарало најпре о могућностима и препрекама које се налазе пред женама које желе да постану економски независне, а потом и о могућностима за реплицирање различитих модела економског оснаживање жена тестираних и у оквиру пројекта „Онаснаживање“, али других пројеката организација цивилно друштва.

На првој панел дискусији специјална саветница Координационог тела за родну равноправност навела је да је у  стратегији само делимично дотакнуто насиље. „Насиље је једна сложена стратегија која захтева посебан оквир у односу на економско оснаживање и социјално предузетништво. У најави је нови закон који треба да усклади породично и кривично законодавство“ – истакла је проф. др Драшковић.

Руководитељка Сигурне куће Панчево Јасна Вујичић у другој панел дискусији говорила је о улози сигурних кућа у процесу економског оснаживања.

„Жене које су смештене у сигурне куће боре се за голи живот, ако кажемо да смо успели да обучимо једну или пет жена за самостално вођење посла, то звучи мало, али ако говоримо о судбинама тих жена, њихове деце и породица, то је јако много“, објаснила је она.

На конференцији се такође дошло и до закључака да се економско јачање жена углавном иницира и спроводи кроз деловање невладиног сектора и женских удружења, као и да држава нема прецизне податке о броју жена које су свакодневно изложене различитим облицима насиља, а узрок је између осталог и неповерење у институције, као и непостојање јединствене базе података свих институција које би требало да се баве овим великим друштвеним проблемом.

Директорка Фонда Б92 Марија Чечен рекла је да ће све препоруке произашле из панела одржаних током оба дана конференције бити упућене свим организацијама и институцијама које би требало да се баве питањима економског оснаживања жена.

Погледајте Студију случаја пројекта “ОНАснаживање”.

Извор: sigurnakuca.net/onasnazivanje

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]