Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Ромкиње у Србији – достигнућа, изазови и перспективе“

Објављено 15.04.2017.

konferencija_romkinje_u_srbijiУ Палати Србија је 11. априла одржана конференција „Ромкиње у Србији – достигнућа, изазови и перспективе“, на којој је јавност упозната са тешким положајем ове вишеструко дискриминисане мањине у нашој земљи и напорима да се њихов положај промени.

Ромкиње као припаднице мањинске заједнице у Србији на дну су друштвене маргине, имају права, али не и могућности, врло често губе поверење у све институције и имају страх да ће им систем, уколико се жале на право које им је ускраћено, ускратити још неко право, могло се чути са конференције „Ромкиње у Србији – достигнућа, изазови и перспективе“.

Како је рекла заменица заштитника грађана Гордана Стевановић, када се процентуално погледа број Ромкиња које се обраћају Заштитнику грађана, тај број је веома мали у односу на укупан број притужби, па би се рекло да Ромкиње немају проблема пред институцијама система, али није тако и сви су свесни проблема које они имају.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио навео је да када је реч о унапређењу положаја Ромкиња Србија улаже велике напоре, али још доста тога треба да се уради. ОЕБС је ту да као партнер помогне ромској заједници у Србији, а посебно Ромкињама – казао је Орицио на овом скупу.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић навела је да о положају Рома и Ромкиња најбоље говори податак да се свака друга притужба која овој институцији стигне у вези са положајем националних мањина тиче управо ромске заједнице. Она је додала да је потребно истицати позитивне примере и на тај начин подстицати и охрабривати и навела да је управо од Ромкиња које су архитекткиње, правнице или лекарке чула јако добре и мотивишуће предлоге.

Председник Националног савета ромске националне мањине Витомир Михајловић говорио је о важности заступљености оба пола, посебно када су Ромкиње у питању, које су вишеструко дискриминисане. Поред образовања који је кључ успеха сваког човека, Ромкињама је важна и друштвена видљивост и укљученост у свим сегментима интеграције рекао је Михајловић.

Примере добре праксе и достигнућа које су Ромкиње у Србији оствариле упркос бројним препрекама и тешкоћама, представиле су, као најзначајнији део скупа, заменица председника Националног савета Ана Саћиповић, Марина Симеуновић из организације Младе Ромкиње у Декади Рома, Славица Васић из Бибије ромског женског центра, Јелена Јовановић посланица у војвођанском парламенту, као и Ајша Алић и Зорица Саћиповић.

На скупу су још говорили и Бранкица Драшковић, специјална саветница председнице Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије Зоране Михајловић, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, представник Делегације ЕУ Николас Бизел, Karla Robin Hershey, координатор УН и представница UNDP у Србији, и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић.

Извор: www.bibija.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]