Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција “Србија 2030: Чињенице и опције”

Објављено 03.09.2018.

ceves_corНа конференцији, одржаној 28. августа 2018. године под називом „Србија 2030: чињенице и опције“, представљене су чињенице и размотрене могућности одрживог развоја у Републици Србији до 2030. године и подстакнута широка дебата и дискусија између свих релевантних актера: чланова радне групе Владе за имплементацију Агенде 2030, представника јавног и приватног сектора, међународних организација, донатора, цивилног друштва и академске заједнице.

Скуп су отворили председница Центра за високе економске студије Кори Удовички, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу при Швајцарској Амбасади у Београду Ursula Läubli и стална координаторка Уједињених нација (УН) у Србији Karla Hershey.

Министарка Ђукић Дејановић нагласила је да циљеви одрживог развоја (ЦОР) у фокусу имају грађане и да нико не сме бити изостављен из примене ових циљева. Када је у питању непосредно спровођење ЦОР тај посао је заједнички припао свима – јер је циљеве немогуће постићи без најширег круга актера у друштву.

Госпођа Läubli је истакла важност ЦОР, као и то да су они инкорпорирани у оквиру Швајцарске стратегије сарадње са Србијом 2018-2021, као и у Швајцарско-српско партнерству за миграције, и да ће швајцарска Влада наставити да пружа подршку национализацији ЦОР у Србији.

Госпођа Hershey говорила је о раду УН-а у Србији, напорима Владе Републике Србије у остваривању зацртаних циљева и подршци дијалогу који UNDP пружа на питањима ЦОР-а.

Важна тема скупа била је и комплементарност између циљева одрживог развоја (ЦОР) и процеса приступања Србије Европској унији. На панелу посвећеном том питању говорили су министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић, шеф сектора за сарадњу Европске делегације Yngve Engstroem, стална координаторка Уједињених нација у Србији Karla Hershey и председница ЦЕВЕС-а Кори Удовички. Министарка Јоксимовић подвукла је да је важно причати на тему одрживог развоја, али да морамо знати да смо контекст већ успоставили – процесом приступања ЕУ Србија је утрла пут развојној визији Србије. Господин Engstroem и госпођа Hershey говорили су о искуствима Европске уније у испуњавању ЦОР, као и о бенефитима Србије од процеса европских интеграција на путу остваривања Агенде 2030.

Други панел под називом “Одакле крећемо – анализа изазова“ почео је презентацијом брошуре под називом „Одрживи развој Србије: како стојимо?“. Брошура представља користан водич кроз најзначајније изазове одрживог развоја, као и предности на које Србија може да се ослони у циљу убрзања свог развоја. Редовни професор Економског факултета у Београду Михаил Арандаренко говорио је о позитивним аспектима који се крију испод површине негативног раста и чији су покретачи de novo фирме као и проблему Србије са извозом радне снаге. Оливера Вуковић, извршни директор SeCons-а, организације која дужи низ година прати ЦОР, напоменула је одуство поверења грађана у институције као један од главних изазова развојног процеса, и недостатак индикатора којима можемо да пратимо напредак. Мијат Лакићевић, заменик главног и одговорног уредника Новог магазина, кључну препреку расту Србије види у великој правној рестриктивности и погрешној политици подстицаја. Дискусију је модерирао господин Јован Протић, национални координатор за Србију у Међународној организацији рада.

Последњи панел под називом „Први кораци – дебата о приликама“ отворио је Christoph Lang,  старији саветник, одељење за глобалне институције, Швајцарска развојна сарадња из Швајцарске. Господин Ланг је говорио о искуствима Швајцарске у имплементацији Агенде 2030, њиховој изради добровољног извештаја и тренутном стању мониторинга имплементације ЦОР. Гордана Матковић, програмска директорка Центра за социјалну политику, истакла је да је повећање ефикасности, бар кад је реч о социјалном сектору, наша једина прилика, као и да морамо да радимо на правом међусекторском повезивању, и да нам је улагање у образовање веома битно јер је оно покретач за остале циљеве. У панелу су дотакнута и питања екологије, где је Слободан Перовић, помоћник министра у Министарству заштите животне средине, говорио о приликама Србије за креирање зелених радних места и окретању ка циркуларној економији уз упостављање могућег Зеленог фонда како бисмо достигли жељени напредак. Ђорђе Кривокапић, доцент на Факултету организационих наука у Београду и оснивач Share фондације, осврнуо се на факторе четврте индустријске револуције и прилике за развој које из тога проистичу попут утицаја технологије на систем мониторинга, капацитета за анализу јавних полтика и да оне могу представљати део решења за сваки проблем. Дискусију је модерирала госпођа Бранка Анђелковић, директорка програма Центра за истраживање јавних политика.

Конференција је организована у оквиру пројекта “Припремни пројекат платформе за друштвени дијалог о циљевима одрживог развоја за Србију“, који спроводи Центар за високе економске студије (ЦЕВЕС). Швајцарска је подржала пројекат са приближно 39.000 евра, са циљем да се покрене дијалог о процесу национализације циљева одрживог развоја и укључи шира заједница у идентификовање кључних циљева одрживог развоја Србије. Конференција је организована непосредно пре почетка јесени 2018. године, која започиње доласком UN MAPS мисије (Mainstreaming, Acceleration and Policy Support), а наставља се предстојећом регионалном конференцијом о циљевима одрживог развоја, која има за циљ размену искустава у региону.

Извор: ceves.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]