Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана студијска посета Лиону у вези са стварањем приступачног окружења

Објављено 08.11.2019.

Studijska poseta Lionu u vezi sa stvaranjem pristupačnog okruženjaТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је у сарадњи са Заштитником грађана организовао студијско путовање у Лион, намењено представницима и представницама јединица локалне самуправе које су 2019. године добиле Награду за допринос развоју свих облика приступачности. Студијска посета организована је како би представници/е јединица локалне самоуправе разменили/е искуства и били/е у прилици да сазнају више о примерима добре праксе града Лиона у погледу стварања окружења које је приступачно свим грађанима и грађанкама. Лион је град који је Европска комисија наградила за унапређење приступачности за 2018. годину.

Thérèse Rabatel, заменица градоначелника Лиона задужена за права особа са инвалидитетом и родну равноправност, представила је учесницима/ама састанка нормативни оквир који се тиче приступачности, као и институционалне механизме који су успостављени у Лиону. Град Лион приступачност посматра као хоризонтално питање које би требало да буде предмет јавних политика у свим областима и улаже значајне напоре у стварање подстицајног окружења за све грађане и грађанке. Како би се на адекватан начин бавили различитим аспектима приступачности, град Лион је успоставио саветодавно тело на нивоу града чија је основна надлежност рад на обезбеђивању приступачности града. Ово тело се састаје два пута годишње, а у његовом раду учествују одборници/е, представници/е лионских квартова, представници/е различитих градских служби као и представници/е преко 50 удружења грађана. Такође, успостављене су и три радне групе, чији се представници чешће састају. Прва радна група је фокусирана на објекте јавне намене, друга на различите градске просторе, а трећа на институције и садржаје у области културе.

Valerie Fouet, која ради на пословима у вези са унапређењем приступачности објеката јавне намене и руководи радном групом која се бави унапређивањем приступачности објеката јавне намене у Лиону, поделила је информације о Агенди за приступачност, програму за унапређење приступачности који Лион спроводи од 2016. до 2024. године. У првој фази мапирани су сви јавни објекти (школе, болнице, позоришта, музеји) и простори (паркови, баште, гробља) на чијем ће се прилагођавању радити, а циљ је да до краја трајања програма сви јавни објекти и простори у Лиону буду доступни свима.

Представници/е делегације су имали прилику да обиђу Музеј ликовне уметности (Musée des beaux arts) и виде примере добре праксе у погледу унапређивања приступачности музеја, међу којима су информације писане једноставним језиком (енг. easy to read) и крупним словима, штампане на Брајевом писму, различита тактилна помагала, коришћење музике и мириса како би се дочарала атмосфера различитих уметничких дела. Такође, представљено је и неколико иницијатива које су биле намењене већем укључивању људи ниског социоекономског статуса у садржаје које музеј нуди. Francois Flores и François Vallin, задужени за послове који се тичу јавног саобраћаја у Лиону, спровели су делегацију кроз град користећи различите врсте превоза (аутобус, трамвај, метро) и приказали све елементе приступачности јавног превоза на којима је Лион радио у протеклом периоду. Истакли су да је градски превоз у Лиону други по величини јавни транспортни систем у Француској (након Париза) и да је мрежа јавног превоза широка – састоји се од четири метро линије, пет трамвајских линија, две линије жичаре и 122 регуларне аутобуске линије (1000 аутобуса), при чему је превоз у потпуности приступачан особама са инвалидитетом.

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Заштитник грађана и Стална конференција градова и општина установили су 2016. године награду за јединице локалне самоуправе које су у претходној календарској години највише допринеле развоју свих облика приступачности на њиховој територији. Циљ је промовисање примера добре праксе и јавна похвала активности локалних самоуправа које воде ка унапређењу урбаних окружења, како би она постала приступачна, безбедна и угодна за све грађане и грађанке. Такође, циљеви ове иницијативе су утврђивање стања у области приступачности и узрока због којих се у пуној мери не примењују прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији, као и формулисање препорука и планова за унапређивање стања у овој области.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]