Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана трибина „Трансродност и транссексуалност у Србији“

Објављено 26.11.2013.

Tribina "Transrodnost i transseksualnost u Srbiji"У Установи културе „Пароброд“ у Београду, 20. новембра, на Међународни дан сећања на жртве трансфобије, одржана је трибина о трансродности и трансексуалности у локалном контексту, у организацији Међународног фестивала qуеер филма „Мерлинка“ и Установе културе „Пароброд“.

На трибини су говорили представници организације Gayten-LGBT, координатор Милан Ђурић и Славољупка Павловић, правница Gayten-LGBT, у оквиру дискусије насловљене „Трансфобија у Србији“ о темама као што су питање транс* егзистенције и транс* права, те дискриминације транс* особа, али и начинима на који се треба борити против овог озбиљног и забрињавајућег проблема. У том контексту, говорило се и о дугогодишњем активистичком раду организације Gayten-LGBT, а посебно су истакнути њени последњи напори у смеру регулисања и олакшавања егзистенције транс* особа у виду креирања Модела закона о родном идентитету, који је плод заједничког рада чланова и чланица организације Gayten-LGBT, експерткиња из области права, транс* активиста/киња и самих транс* особа.

Међу осталим говорницима/а били/е су Гордана Митровић, активисткиња за права трансродних особа која је говорила о свом личном искуству. Гордана је скренула пажњу на питање транс* особа које се баве сексуалним радом управо због немогућности заснивања другачијег радног односа, што је отворило простор за дискусију о тешком социо-економском и правном положају транс* особа у Србији, као и високом степену предрасуда, дискриминације и насиља којима су транс* особе изложене.

Психијатарка Драгана Дуишин и психолошкиња Јасмина Баришић из Кабинета за трансродна стања Клинике за психијатрију КЦС изложиле су истраживања која говоре о степену хомофобије у Србији и различитим стратегијама за њено смањивање, уз истицање уверења да би слични програми могли да се примене и за редуковање трансфобије. Упркос великој важности усвајања Закона о изменама и допунама Закона о здравственој заштити, којим се 65 процената трошкова усклађивања тела с родним идентитетом издваја из средстава обавезне здравствене заштите, изражена је забринутост због недоношења потребних подзаконских аката у предвиђеним роковима који су неопходни за његову примену. Након дела излагања који су посветиле су својим искуствима у раду са трансполним особама, учеснице су нагласиле важност наставка едукативних активности намењених лекарима различитих области специјализације с циљем њиховог упознавања са транс* питањем, а које ће наставити да реализују у сарадњи с тимом Gayten-LGBT.

Учесници/це трибине су истакли/е неопходност даљег рада на побољшању положаја транс* особа и сложили/е се да би један од изузетно важних корака у том смеру представљало усвајање Модела закона о родном идентитету.

Модератор дискусије био је Предраг Аздејковић, председник Геј лезбејског инфо центра и директор Међународног фестивала queer филма Мерлинка.

Након трибине приказан је документарни филм „Транс“ о варијацијама родног идентитета и трансродној заједници у Америци.

Обележавањем Међународног дана сећања на жртве трансфобије подиже се свест о злочину из мржње према транс особама, обезбеђује простор за јавно изражавање жалости и славе се животи транс особа које би у супротном биле заборављене.

Извор: transserbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]