Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана четврта регионална конференција о европским интеграцијама “Move. Link. Engage.”

Објављено 25.09.2018.

MLE_2018Четврта годишња регионална конференција „Move. Link. Engage. The Enlargement: A Brand Old Story” одржана је 13. и 14. септембра 2018. године, у Београду, са скоро 150 учесника и учесница. Конференција је носила назив “Проширење: нова стара прича”, а разговор се одвијао о темама релевантним за процес европских интеграција свих земаља Западног Балкана.

Циљ конференције је да промовише и охрабри регионални приступ у решавању заједничких изазова и подстакне сарадњу међу грађанима/кама и организацијама цивилног друштва, пружи подршку и унапреди реформе које произилазе из процеса европских интеграција у земљама Западног Балкана, кроз истицање значајне улоге организација цивилног друштва и медија.

Конференцију већ четврту годину за редом организују Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом и Београдска отворена школа. Организацију конференције је подржала и Амбасада Шведске и Програм Европске уније Европа за грађане и грађанке, затим Rockefeller Brothers Fund, Solidar Suisse, Konrad Adenauer Stiftung, а састојала се од две панел дискусије и четири паралелне сесије.

Првог дана конференције, одржана је радионица за припрему пројеката у оквиру Програма „Европа за грађане и грађанке”, за око тридесет представника/ца организација цивилног друштва из региона. Поред могућности да се умреже и размене идеје, учесници и учеснице су кроз модификовану методу „опен спаце” представљали и бирали најбоље идеје које су потом разрађиване у пројекте са којима ће ОЦД аплицирати у следећем позиву у оквиру програма Европа за грађане и грађанке. Радионицу су отвориле Сања Атанасковић Опачић, руководитељка Групе за европске интеграције и међународну сарадњу у Канцеларији, и Ана Дрљевић, из Министарства за европске интеграције.

У поподневном делу, током свечаног отварања конференције, учесницима/ама се обратио Жарко Степановић, вршилац дужности директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, и нагласио успешност сарадње Канцеларије и Београдске отворене школе у ​​организацији ове конференције четврту годину за редом. То је велики допринос промоцији програма “Европа за грађане”, додао је он.

“Цивилно друштво игра важну улогу у процесу европских интеграција. Оно је главни партнер Владе у том процесу, што је и део критеријума за приступање. Уверен сам да управо развијање јаког партнерског односа представља правилан приступ у тражењу одговора на различите изазове у нашој држави“, нагласио је Степановић.

Конференцију је отворила Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе, која је подсетила да је циљ ове конференције подстицање регионалног приступа у процесу европских интеграција и унапређење сарадње између ОЦД, медија, јавног и приватног сектора.

“Ова конференција представља шансу да заједно одговоримо на многа питања, као и да се активније бавимо отвореним питањима”, рекла је она, наглашавајући најважније изазове са којима се регион суочава: повезивање, запошљавање младих, одрживост енергије и заштита животне средине.

Приликом отварања конференције присутнима се обратио и амбасадор Шведске Јан Лундин. Амбасадор је нагласио значај унапређења цивилног друштва у Србији, али је истакао и напредак у поређењу са ситуацијом 90-их.

На крају, на церемонији отварања обратила се и Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији. Она је изразила уверење да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ због своје трансформативне моћи.

У протеклих неколико месеци уведен је велики број нових пројеката финансираних од стране ЕУ, који се углавном односе на регионалну повезаност, истакла је Штамцар. Према њеним речима, то је доказ да је ЕУ и даље ангажована у региону и подржава његову интеграцију.

„Инклузивни дијалог и плуралистичка медијска слика су од виталног значаја за евопске интеграције“, закључила је она.

Други дан конференције протекао је у дискусији о утицају који цивилно друштво и медији имају на процес европских интеграција.

Паралелне сесије су покривале четири различите теме: повезаност, запошљавање младих, енергетика и „прво основно“ (fundamentals first).

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]