Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржане презентације позива за подношење предлога пројеката у оквиру грант шеме Програма Exchange 5

Објављено 29.09.2017.

prezentacija_exchange_5Регионалне презентације позива за подношење предлога пројеката у оквиру грант шеме Програма Exchange 5 који финансира Европска унија одржане су током септембра у Нишу, Крагујевцу, Ужицу, Новом Саду и Београду. Презентације су организоване у координацији Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Сталне конференције градова и општина (СКГО) и Министарства финансија/Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU). Представници локалне самоуправе имали су прилику да се на скуповима упознају са процедуром пријављивања, темама, условима и роковима за достављање предлога пројеката.

На завршној презентацији у Београду, присутнима су се обратили: Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Штефен Худолин, представник Делегације Европске уније у Србији, Душан Чаркић, помоћник министра финансија и Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић позвао је општине и градове да поднесу предлоге пројеката у оквиру програма Exchange 5, који су намењени за јачање капацитета локалних самоуправа у Србији у области управљања имовином.

„Важно је да се овај програм настави и да га локалне самоуправе искористе на прави начин. Рок за подношење предлога пројеката је 20. октобар“, рекао је Ружић.

Он је истакао да укупна вредност програма износи 3,3 милиона евра, од чега су три милиона евра средства ЕУ, а 300.000 евра је суфинансирање јединица локалне самоуправе.

Износ појединачне помоћи за које ће моћи да конкуришу јединице локалне самоуправе је, како је рекао, између 120.000 и 200.000 евра.

„Очекује се да из грант шеме буде подржано око 20 пројеката у трајању од 12 до 18 месеци“, рекао је Ружић.

Министар Ружић је истакао да је пројектом Exchange 5 за општине и градове обезбеђен наставак финансијске и стручне подршке за посао, који је важан како би се утврдила и пописала јавна својина која је у њиховом власништву и којом могу да располажу.

Он је навео да локалне самоуправе у Србији од доношења Закона о јавној својини 2011. године пролазе кроз сложен и дуготрајан процес успоставлјања власништва над имовином које су користиле и додао, да највећи део, око 85 одсто јединица локалне самоуправе још нема комплетне податке о броју и структури и објектима којима располажу.

Штефен Худолин, шеф II сектора операција Делегације Европске уније у Србији изјавио је да ЕУ улаже значајна средства за подршку реформама у Србији, те да је до сада преко 3 милиjарде евра бесповратне помоћи алоцирано на преко 1000 пројеката у Србији, при чему се део овог портфолија ЕУ односи и на подршку локалној самоуправи. Оценио је да је велики значај локалних самоуправа у процесу европских интеграција и да им ЕУ посебан значај придаје кроз програме, као што је Exchange.

Циљ програма је, како је рекао, повећање ефикасности на локалном нивоу, мањи трошкови и већа транспарентност у управљању јавном имовином, као и јачање конкурентности. Худолин је рекао да је важна међуопштинска сарадња у припреми пројеката и додао да је заједнички наступ прави рецепт за остваривање максималних ефеката програма. Према његовим речима, важно је да се прате и ефекти примене закона, као и да постоји координација институција.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић изјавио је да је за општине важно заједничко конкурисање у оквиру програма, јер тако и мање општине добијају могућност да учествују. Он је рекао да општине кроз овај програм добијају „капацитет за будућност“.

„Потребно је да видимо шта локалне самоуправе имају од имовине и како да је употребе“, рекао је Станичић.

Станичић је оценио да је смисао свега стављање у функцију те имовине и додао да општине и градови треба да искористе сва своја права по Закону о јавној својини.

Помоћник министра финансија Душан Чаркић представио је укратко и улогу Министарства финансија у контексту индиректног управљања средствима ЕУ што је режим по којем се спроводи и актуелни Програм Exchange 5 из фонда IPA 2014. Почев од Националног програма IPA 2013, ЕУ поверава домаћој администрацији надлежности за управљање делом средстава претприступне помоћи, што је раније обављала искључиво Делегација ЕУ. То је такође део изградње капацитета надлежних институција и припреме за послове који ће се у управљању фондовима обављати по ступању Србије у чланство ЕУ. Чаркић је изразио посебно задовољство чињеницом да је из средстава IPA 2013 Министарство финансија уговорило чак 98,4% расположивих средстава у предвиђеном року, што је изузетно висок учинак домаће администрације посебно посматрано по упоредним примерима и пракси држава региона. У оквиру до сада одобрених програма ЕУ који се спроводе по модалитету децентрализованог или индиректног управљања, Министарство финансија већ је стекло искуства и у имплементацији грант шема. Чаркић је изразио очекивање да ће с обзиром на тесну сарадњу имплементационих партнера и програмска грант шема Exchange 5 бити квалитетно реализована и пожелео успех локалним самоуправама као потенцијалним корисницима ових средстава.

Грант шему финансира Европска унија у оквиру Националног програма за Србију IPA 2014, а биће реализована од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, док је Тело за уговарање Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU).

Извор: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]