Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржано 52. заседање Комисије за популацију и развој у Њујорку

Објављено 08.04.2019.

Prof. dr Slavica Đukić DejanovićПроф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, присуствовала је 52. заседању Комисије за популацију и развој која је одржана од 1. до 5. априла 2019. године у Уједињеним нацијама у Њујорку.

Тема овогодишњег заседања била је „Преглед и оцена примене Програма акције Међународне конференције за популацију и развој и допринос прегледу и праћењу имплементације Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године”. Ове године обележава се 25 година од конференције у Каиру на којој је усвојен Програм акције од стране 179 држава, а који је у својој основи имао иновативну визију повезаности популације, развоја и индивидуалног благостања људи. Састанак је био прилика и за први потпуни преглед Међународне конференције о популацији и развоју, пре свеобухватног прегледа Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.

Иступајући у генералној дебати, министарка Ђукић Дејановић је истакла да је Република Србија током 25 година од усвајања Програма акције радила активно на изградњи друштва које поштује људска права и достојанство, и у коме је приступ услугама, посебно заштите репродуктивног здравља и планирања породице, омогућен свима. Министарка је нагласила да Република Србија остаје посвећена наставку примене популационих и развојних стратегија, посебно од када је формиран Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику на чијем је челу.

„Влада Републике Србије усвојила нову Стратегију подстицања рађања 2017. године, усклађену са Законом о финансијској подршци породици са децом, који за циљ имају не само социо-економку подршку породицама, већ и остале видове подршке установљене Програмом акције”, навела је министарка и додала да недавно усвојен Национални програм очувања и унапређења сексуалног и репродуктивног здравља грађана Републике Србије, узима у обзир све важније изазове у вези са сексуалним и репродуктивним здрављем, попут употребе непоузданих метода контрацепције, растућег броја непланираних трудноћа и абортуса, као и високо ризичног сексуалног понашања адолесцената и омладине, и предлаже конкретне мере за њихово решавање. На крају, министарка је потврдила да Република Србија остаје посвећена пуној примени Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године и најавила да ће наша земља ове године представити свој први Добровољни национални извештај заједно са још 40 земаља из читавог света.

Министарка Ђукић Дејановић присуствовала је усвајању политичке декларације посвећене теми овогодишњег заседања које је оцењено као веома успешно, узимајући у обзир учешће великог броја званичника/ца на високом нивоу. Учешће Републике Србије на министарском нивоу допринело је препознатљивости наше земље као кредибилног и одговорног партнера посвећеног имплементацији Програма акције и Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године.

Извор: www.mdpp.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]