Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан други састанак Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије

Објављено 03.03.2015.

Srbija i EUОдбор за стабилизацију и придруживање (Одбор за СП) одржао је други састанак након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између ЕУ и Србије 1. септембра 2013. године. Представници Републике Србије и Европске комисије разматрали су спровођење критеријума за придруживање ЕУ и спровођење ССП. У конструктивним разговорима разматране су кључне реформе које се спроводе, пре свега за добробит грађана Србије.

Другим састанком копредседавали су Ксенија Миленковић, в.д. директорка Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије (КЕИ) и Жан-Ерик Паке, директор Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу.

Одбор за СП је анализирао напредак Србије у испуњавању политичких критеријума. Одбор је нагласио важност консултација са заинтересованим странама у законодавном процесу и процесу приступања, као и улогу Скупштине у надзору над извршном влашћу. Подвучена је улога независних регулаторних тела и важност делотворног праћења њихових закључака. Поздрављен је напредак у области реформе државне управе, а разговарано је и о реформама локалне самоуправе у Србији. Такође је наглашен значај јачања инклузивне регионалне сарадње и све већи степен усаглашавања Србије са спољно-политичким позицијама ЕУ.

Одбор за СП је подстакао Србију да се постара да одржи темпо реформи у области правосуђа и владавине права. Поздрављени су први кораци предузети на спровођењу националних стратегија за реформу правосуђа и борбу против корупције. Он је позвао Србију да решава преостале значајне изазове у вези са независношћу, непристрасношћу, одговорношћу, ефикасношћу и приступом правди. Одбор је још једном указао на посебан значај који се придаје развоју остварених добрих резултата у борби против корупције и организованог криминала.

Одбор за СП је поздравио усвајање свеобухватне стратегије за борбу против дискриминације и нагласио је важност заштите мањина, укључујући Роме и ЛГБТ популацију. Наглашена је потреба да се финализира и усвоји акциони план за спровођење ове стратегије. Одбор је нагласио да се морају убрзати напори на остваривању економске и социјалне инклузије Рома. Одбор је поздравио напоре Србије у борби против нелегалних миграција и изразио је подстицај за даљи напредак у овој области. Првенствено је наглашена потреба да се темељно рационализује поступак азила. Одбор очекује достављање акционих планова неопходних за отварање поглавља о владавини права и подсећа да они треба да буду свеобухватни, инклузивни и подржани јаким финансијским механизмима и механизмима за праћење.

Одбор за СП је такође анализирао економске критеријуме. Констатоване су потешкоће у српској привреди, која је искусила посебне проблеме током 2014. године. Одбор је поздравио недавно спроведене структурне привредне реформе као што су реформа тржишта рада и почетак реструктурирања и приватизације значајног броја јавних предузећа. Имајући у виду тренутно стање у привреди, закључено је да треба убрзати и проширити спровођење структурних реформи, нарочито како би се унапредило пословно окружење. Одбор је констатовао мере фискалне консолидације које су усвојене током 2014. године. Наглашено је да ће бити неопходни даљи напори на решавању проблема растућег јавног дефицита и дуга, нарочито кроз смањивање износа субвенција. Европска комисија је нагласила да ће помоћи Србији у унапређењу економског управљања. Очекује се да ће и недавно закључени аранжман са ММФ-ом такође допринети напретку привредних реформи.

Када је реч о спровођењу ССП, Одбор је констатовао да се ССП, као и претходни Прелазни споразум о трговини и трговинским питањима, реализује на задовољавајући начин. Уопштено посматрано, либерализација трговине коју су омогућила ова два споразума допринела је великом порасту српског извоза у ЕУ: више од 70 одсто у периоду од 2010. до 2014. године.

Одбор за СП је размотрио тренутно стање у различитим областима обухваћеним ССП и констатовао је недавно остварен напредак у области трговине, индустрије, царине и опорезивања, пољопривреде, унутрашњег тржишта и конкуренције, иновација, информационог друштва и социјалне политике, транспорта, животне средине и енергетике. Истакнуте су области у којима су неопходни посебни напори, као што је унапређење контроле државне помоћи.

Коначно, Одбор је размотрио опсежну финансијску помоћ Европске уније Србији. ЕУ је посвећена даљем пружању подршке Србији у процесу приступања ЕУ, укључујући и финансијску подршку. Од 2007. године, одобрено је близу 1,7 милијарди евра као подршка приступању Србије ЕУ. После поплава у мају 2014. године, ЕУ је већ доделила 102 милиона евра бесповратне помоћи као подршку напорима за обнову и санацију. Додатних 60 милиона евра биће одобрено у наредним месецима из Фонда солидарности Европске уније. Од 2000. године, ЕУ је, заједно са државама чланицама, убедљиво највећи донатор са 75 одсто од укупне бесповратне помоћи коју је Србија примила.

Обе стране су се сложиле да ће Одбор за стабилизацију и придруживање наставити да игра важну улогу у обезбеђивању континуитета Процеса стабилизације и придруживања, у правилном спровођењу обавеза које предвиђа ССП, док истовремено представља и значајан форум за оцењивање општег напретка у процесу приступања Европској унији.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]