Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан министарски састанак Платформе Западног Балкана за образовање

Објављено 29.09.2017.

ministarski_sastanak_obrazovanjeПоводом Регионалног министарског састанка за образовање и обуку и обележавању 30 година програма Еразмус + у Београду је боравио европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич. Заједно са са министром просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младеном Шарчевићем и шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем он је свечано отворио овај састанак, на којем је разговарано о мерама за даље унапређење регионалне сарадње у образовању, науци, истраживању и иновацијама.

Домаћин скупа, министар Младен Шарчевић је у свом обраћању рекао да је постојање Западнобалканске платформе за образовање и обуке изузетно значајно за сарадњу земаља у региону, размену искустава и знања у области образовања и истраживања, као и за будуће приступање Србији Европској Унији.

“Будућност Европске уније и наших земаља почива на снажној економији, која се заснива на знању и иновацијама. Стога, фокус наше сарадње треба да буде на оснаживању наших економија путем улагања у иновације и коришћења свих наших истраживачких потенцијала”, казао је министар на отварању регионалног министарског састанак о образовању, обуци, науци и истраживању.

Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич је подсетио да је “од настанка 2012. године, министарска платформа Западног Балкана је постала драгоцена традиција јер пружа јединствену прилику за размену мишљења о образовним системима у региону и њиховим главним приоритетима и изазовима. Данас када прослављамо 30. годишњицу програма Еразмус, истакао бих да 33 земље учествују у програму Еразмус плус који омогућава сарадњу са стотинама земаља широм света, укључујући све земље Западног Балкана”, рекао је комесар Наврачић.

Европски комесар је нагласио да је од 2014, кроз програм Еразмус +, 12.000 студената и наставног особља из земаља Западног Балкана имало прилику да се усавршава у земљама ЕУ.

Шеф делегације Европске уније у Србији, Сем Фабрици рекао је да Европска Унија помаже земљама региона да спроведу реформе у циљу стварања бољег образовног окружења, које може одговорити на изазове социјалног и економског раста и подстицати друштвени развој, социјално укључивање и изгледе за приступање ЕУ.

“Само у Србији, ЕУ је од 2003. године бесповратно уложила 80 милиона евра за подршку реформи образовања и више од 100 милиона евра за подстицање иновација, конкурентности, истраживања и развоја. Поред тога, кроз програм Еразмус плус подржавамо српске студенте и професоре пружајући стипендије и могућности за програме размене на универзитетима у Европи и шире”, казао је он и подсетио да је претходног дана у Бриселу потписан споразум на основу кога ЕУ издваја 27,4 милиона евра бесповратних средстава за подршку реформи образовног система у Србији.

“Тиме је ЕУ учинила додатне кораке како би подржала реформе у образовању у Србији”, закључио је Фабрици.

Извор: europa.rs

Србија посвећена регионалној сарадњи у области образовања и науке

Највећа вредност Платформе Западног Балкана за образовање и обуку, Платформе за истраживање и иновације и министарског састанка је у размени информација и искуства, а заједнички циљ је да што боље искористимо постојеће ресурсе и учинимо регион конкурентнијим, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на затварању дводневног регионалног министарског састанака о образовању, обуци, науци и истраживању у Београду.

На дводневном министарком састанку било је речи о утицају ЕУ програма Еразмус+, сврси регионалног дијалога, повећању капацитета истраживања и иновација и инер и интра регионалној мобилности.

Министар Шарчевић је поручио  да Република Србија остаје посвећена регионалној сарадњи и европским интеграцијама и позвао колеге из региона да дају допринос наставку дијалога како би се унапредила сарадња у областима образовања и науке.

Извор: www.mpn.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]