Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан округли сто посвећен проблемима младих у руралним срединама

Објављено 08.07.2021.

Okrugli sto "Selo na dnevnom redu"Национална асоцијација практичара/ки омладинског рада (НАПОР) је 29. јуна у Културном центру Новог Сада организовала округли сто под називом „Село на дневном реду”. Том приликом млади и омладински радници/це из руралних средина презентовали су представницима Министарства омладине и спорта и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину изазове са којима се свакодневно суочавају.

Према речима младих из руралних средина, као и налазима истраживања које је рађено у оквиру пројекта „Село  на дневном реду”, током којег је анкетирано 600 младих и реализоване четири локалне дебате са доносиоцима одлука, младима на првом месту недостају простори где би могли да проводе своје време. Како се наводи, тренутно млади у руралним срединама највише времена проводе у кафићима, кућама и парковима. Међу кључним изазовима мапирана је и немогућност да се потребе и мишљење младих слушају и уважавају, док је као трећи кључни изазов препозната недовољна информисаност младих о различитим темама, међу којима је на првом месту укључивање у процесе доношења одлука.

Помоћница министра у Сектору за омладину Министарства омладине и спорта Снежана Жугић навела је у дијалогу са младима да постоји простор да се млади укључе у процесе доношења одлука и подсетила на два кључна процеса која се дешавају до краја ове године када је реч о свим младима, па тако и о младима у руралним срединама, а то су измене и допуне Закона о младима и ревизија Нациналне стратегија за младе која је и до сада садржала посебне мере усмерене ка младима у руралним срединама.

„Овом приликом позивам све вас, али и све младе да доставе своје предлоге Министарству. Како то можете да урадите? Тако што ћете отићи на сајт минстарства и пронаћи адресу на коју можете послати ваше сугестије. Тамо се налази формулар који можете попунити са свим вашим предлозима. Потребно је да унесете шта је то што ви мислите да треба унапредити. Оно што је кључно јесте да морате бити конкретни, слободно наведите пример”, појаснила је Жугић.

Када је реч о додатним активностима Министарства у вези са унапређењем положаја младих у руралним срединама, навела је и да је Министартво омладине и спорта потписало нови уговор који се односи на развој услова за руралне младе са Немачком организацијом за међународну сардању (GIZ) на период од 2022. до 2025. године.

„Акценат је на руралним срединама и на младима који желе да остану да живе и раде на селу, као и на младим повратницима. То су људи који су за време пандемије у иностранству остали без посла, без сигурности, па желе да се врате у своје место”, навела је Жугић.

Према њеним речима, Министарство омладине и спорта нема могућност да наложи општинама отварање клубова за младе, већ да то може ићи у виду препоруке јер је то у ингеренцији другог министарства и да је важно да свима буде јасно шта су чије надлежности, те да се у складу са тиме поставе и очекивања од различитих институција. Са њом се сложила и помоћница за омладину у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину Дејана Васић, истакавши да је управо због тога веома важна сарадња различитих институција и сектора.

Како је навела, Покрајински секретаријат има различите активности усмерене ка младима у руралним срединама, али да је велики проблем то што на конкурсе за опремање клубова у мањим местима не пристиже довољан број захтева, те да ће се у вези са тим за наредну годину ревидирати услови конкурса, тако да ће на њих моћи да аплицирају и организације цивилног друштва које спроводе омладински рад у руралним срединама.

Кооринатор Омладинске престонице Европе Нови Сад (ОПЕНС) Вукашин Гроздановић истакао је да је питање простора за младе веома комплексно, јер тренутно не постоји јединствени регистрар простора који могу бити преименовани у омладинске клубове/центре или уопштено у установе за младе. Због тога ће, како је навео, ОПЕНС у наредном периоду радити мапирање постојећих објеката на националном нивоу и примера праксе на европском и регионалном нивоу и радити на успостављању стандарда за оснивање омладинских клубова и центара како би се у будућности, приликом њиховог оснивања, ти стандарди поштовали и како би млади имали услове и програме у складу са њиховим потребама.

У овом тренутку улога организација које спроводе омладински рад у руралним срединама је огромна, става је омладински радник Владимир Будалић из Покрета горана Војводине. Међутим, према његовом мишљењу бројни су изазови са којима се организације суочавају, међу којима је кључни тај што у жељи да одговоре на широки дијапазон потреба младих, организације спроводе бројне активности и баве се различитим темама које захтевају доста ресурса, па се на крају доводи у питање да ли организације заиста остварују циљ и у којој мери успевају да информишу младе у руралним срединама и да их досегну.

На крају догађаја закључено је да простор за учешће и укључивање младих постоји, али да се не користи у довољној мери и на прави начин због недовољне информисаности младих, што је заједничка одговорност свих који се баве младима – институција, организација цивилног друштва, омладинских радника/ца, као и самих младих. Због тога је неопходно да се успостави одржива међусекторска сарадња и креира систем који ће заиста функционисати у пракси како би се креирао бољи амбијент за живот младих у руралним срединама.

Округли сто под називом „Село на дневном реду” организован је кроз истоимени пројекат који је реализовао Центар за културу и образовање (ЦЕКОС) из Сонте у партнерству са НАПОР-ом и организацијама Urban Stream из Пожаревца, Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца и Balkan Idea из Новог Сада, уз финансијску подршку Фондације Темпус.

Извор: www.napor.net

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]