Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Округли сто “Примери добре праксе међу актерима у локалној заједници у раду са децом и младима у сукобу са законом”

Објављено 01.04.2014.

IAN - округли стоIAN – Међународна мрежа помоћи и Градски центар за социјални рад у Београду у оквиру пројекта „Остави другачији отисак на свет“ 21. марта 2014.  организовали су Округли  сто под називом „Примери добре праксе међу актерима у локалној заједници у раду са децом и младима у сукобу са законом“. Скуп је имао за циљ представљање модела добре сарадње у локалној заједници, позитивних искустава  у сарадњи између јавног и цивилног  сектора, поделе улога, одговорности и потребе да се и даље шири мрежа  међу актерима у локалној заједници који пружају услуге у области социјалне заштите.

На округлом столу учествовало је више од 50 представника следећих институција: Градски центар за социјални рад у Београду, Виши суд за малолетнике у Београду, Више јавно тужилаштво, одељење за малолетнике, Републички завод за социјалну заштиту, Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику, представници Управе криминалистичке полиције, одељење за малолетнике,  Завода за васпитање деце и омладине Београд, UNICEF, Центар за права детета, Центар за социјално-превентивне активности ГРИГ, Дом за средњошколску и студентску омладину.

Организацијом овог Округлог стола омогућено је стручњацима да размене искуства и  знања са циљем развоја и унапређења услуга на локалном нивоу у складу са Законом о социјалној заштити и Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривично-правној заштити малолетних лица.

Округли сто отворила је директорка Градског центра за социјални рад Снежана Стошковић која је истакла значај интерсекторске сарадње владиног и невладиног сектора. Иван Стојиловић, менаџер IAN Телецентра представио је пројекат „Остави другачији отисак на свет“, његове активности и досадашње резултате, као и резултате одржаних фокус група међу родитељима и младима. Уз презентацију приказан је кратки уводни филм о самом пројекту. Презентацију можете преузети овде.

Микаина Стевановић из Градског центра за социјални рад Београд пренела је своја искуства у реализацији пилот пројекта “Едукативна и психолошка подршка малолетним учиниоцима кривичних дела на територији града Београда“, као и искуства из актуелног пројекта „Остави другачији отисак на свет“. Након тога представљени су подаци о активностима Градског центра и подаци о броју прималаца социјалне помоћи. Презентацију можете видети овде.

Љиљана Марковић, специјални педагог IAN Телецентра, представила је искуства из праксе у раду са младима са проблемом у понашању, док је Борко Вујадиновић, ИТ наставник, пренео своја искуства из рачунарске учионице у раду са овом групом младих.

Током и након презентација развила се жива дискусија међу учесницима округлог стола, који су изразили велику потребу за услугама дневног центра и сличним програмима које пружа IAN Телецентар, као и велико задовољство у оствареној радњи  са професионалцима IAN Телецентра у реализацији овог пројекта. Исказана је и бојазност да, уколико се не пружи систематска подршка од стране локалне самоуправе и државе, активности могу да престану.

Извор: www.ian.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]