Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан пети састанак Управног одбора пројекта „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“

Објављено 05.02.2015.

Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju RomaСузана Пауновић, директор Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, данас је на петом састанку Управног одбора пројекта „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“ изразила задовољство постигнутим резултима у претходном периоду.

Она је подсетила на то да је пројекат „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“ двогодишња иницијатива коју спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији у координацији са Канцеларијом за људска и мањинска права и уз финансијску подршку Европске уније.

Према њеним речима, циљ иницијативе јесте да пружи подршку институцијама Србије у побољшању положаја Рома у приступу основним правима, грађанском учешћу, тржишту рада, образовању, здравству, социјалној заштити, адекватном становању и стварању одрживих радних места.

Пауновић је напоменула да је завршен конкурс за стипендирање ромских ученика средњих школа, и да је одлуком комисије и ресорног министарства  додељено укупно  525 стипендија, укључујући 25 деце из поплављених подручја. Она додаје да је план да се наредне  школске године додели још 500 стипендија.

Такође, у сфери просвете је завршена је обука 181 педагошких асистената у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, наводи Пауновић.

Пауновић је информисала чланове Управног одбора да је завршен  други круг обука за чланове мобилних тимова у 20 пилот општина, као и податак да је свих 20 мобилних тимова је припремило и реализовало своје оперативне акционе планове закључно са децембром 2014. године.

Правни тимови партнерске организације „Праксис“ су наставили са покретањем административних и судских поступака за накнадни упис у матичне књиге рођених, за утврђивање датума и места рођења, као и за одређивање личног имена, до сада је покренуто 749 поступака, наводи Пауновић.

У оквиру програма одрживог запошљавања Рома и Ромкиња изабрано је 17 иницијатива који ће запослити минимум 70 појединаца, истакла је Пауновић.

Она додаје да је након студије о постојећим моделима становања Рома, објављена публикација: Смернице за ЈЛС и НВО за израду 13 унапређених стамбених модела у ромским насељима.

Пауновић је обавестила чланове УО да је извршена процена стања у ромским насељима у 20 пилот општина, укључујући и додатну општину Обреновац.  Резултати анализе ће послужити за прављење листе приоритета за израду пројеката инфраструктуре у ромским насељима, навела је Пауновић.

Јоланда Сан Хосе, шеф првог сектора операција, Делегација Европске уније у Србији је похвалила међуресорну сарадњу и координацију између различитих актера на пројекту.

Јан Луенебург, шеф одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији је изразио задовољство реализованим активностима и напредком који је постигнут у периоду од октобра када је одржан претходни састанак Управног одбора.

Лојд Тудик, Мисија ОЕБС-а у Србији, презентовао је постигнуте резултате у претходном периоду и представио планове које има пројектни тим  у наредном периоду имплементације пројекта.

У фокусу овог Управног одбора била је дискусија о  Превентивном  програму спречавања напуштања школовања ромске деце.

На петом по реду састанку Управног одбора пројекта закључано је да се активности одвијају по плану и да се пројекат одвија у правом смеру.

Управном одбору присуствовали су представници Делегације ЕУ у Србији, Мисије ОЕБС у Србији, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства унутрашњих послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Националне службе за запошљавање, Републичке агенције за становање, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и Канцеларије за људска и мањинска права.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]