Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан семинар о примени Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе

Објављено 28.06.2021.

Seminar o primeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Saveta EvropeСеминар о примени Оквирне конвенције за заштиту националних мањина Савета Европе одржан је 16. јуна у Београду с циљем да пружи платформу за дијалог између Саветодавног комитета за Оквирну конвенцију за заштиту националних мањина и релевантних заинтересованих страна у Србији, како би се размотриле препоруке и утврдили најефикаснији начини њихове практичне примене.

Семинар који се заснива на евалуацији и препорукама садржаним у Четвртом мишљењу о Србији од стране Саветодавног комитета за Оквирну конвенцију (усвојено 26. јуна 2019), а организован је у оквиру пројекта Промоција различитости и равноправности у Србији, који је део заједничког програма Европске уније/Савета Европе Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску 2019-2022.

Током семинара је истакнуто да власти Србије треба да појачају напоре како би обезбедиле да се права припадника и припадница националних мањина правилно промовишу и спроводе. Промоција мултикултуралне и интеркултуралне перспективе у образовању, али и ефикасно учешће припадника/ца националних мањина неки су од аспеката којима се и даље треба бавити. Европска унија и Савет Европе остају посвећени партнери властима у обезбеђивању правилне заштите права свих људи у Србији.

Дирк Лоренц, шеф политичког сектора Делегације Европске уније у Србији, нагласио је да је поштовање и заштита права припадника мањина једна од основних вредности Европске уније и сходно томе ниједна земља не може да се придружи ЕУ без гарантовања поштовања људских права, укључујући права припадника мањина. Додао је да је ЕУ већ уложила милион евра у ову област и изразио наду да ће ЕУ бити у стању да још више подржи ове важне реформе кроз заједничко партнерство са Саветом Европе у будућности.

„Унапређивање заштите националних мањина увек је била на дневном реду Савета Европе у Србији и овај састанак о најновијем мишљењу и резолуцији Савета Европе о примени Оквирне конвенције за заштиту националних мањина од стране Србије омогућава представницима свих националних мањина и Владе да се осврну на достигнућа и изазове у Србији “, истакао је Тобијас Флесенкемпер, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду.

„Република Србија је двадест година страна уговорница Оквирне конвенције и препоруке Саветодавног комитета сматрају се темељем за предузимањем активности у напређењу ове области, али и у процесу приступања Европској унији“, рекла је Ивана Антић, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије, и додала да је Србија у претходном периоду учинила велики напредак у стварању законодавног и институционалонг оквира.

Током семинара, Мари Б. Хагсгард, председница Саветодавног комитета за Оквирну конвенцију за заштиту националних мањина, представила је препоруке које је које је Комитет министара Савета Европе упутио Србији у вези са применом Конвенције. Она је посебно је нагласила да би општи курикулум и наставни материјали који се користе широм Србије требало да пруже знање о историји и доприносу националних мањина културном наслеђу и друштву, као и да треба подстицати интеракцију између особа из различитих етничких група како би се унапредило међусобно разумевање и толеранција.

Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску (Horizontal Facility II) је иницијатива за сарадњу Европске уније и Савета Европе за Западни Балкан и Турску. Друга фаза програма (у вредности од око 41 милион евра за период од 2019. до 2022. године) је заснована на резултатима из прве фазе и проширена је на тематска подручја од кључне важности за регион – слободу изражавања и слободу медија. Друга фаза програма обухвата активности у Албанији, Босни и Херцеговини, Косову*, Црној Гори, Северној Македонији, Србији, као и у Турској. Кроз Horizontal Facility, Европска унија и Савет Европе, помоћи ће корисницима на Западном Балкану да у оквиру процеса проширења ускладе своје стандарде са стандардима Савета Европе као и правним тековинама Европске уније.

Извор: europa.rs

*Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]