Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан симпозијум „Заједничка визија – запошљавање младих у Србији“

Објављено 01.10.2015.

yepsНемачка организација за међународну сарадњу GIZ реализује у Србији нови пројекат „Подстицање запошљавања младих“ у сарадњи са Министарством омладине и спорта, уз подршку Министарства просвете, Министарства привреде и Министарства рада. Циљ пројекта је да се унапреде услови за боље позиционирање младих на тржишту рада, компанијама омогући већа доступност потребних кадрова и подстакне предузетништво у Србији. Пројекат је иницирао национални стручни дијалог кроз дискусију великог броја стручњака из различитих области на управо завршеном међународном симпозијуму „Заједничка визија – запошљавање младих у Србији“.

Да ли је недовољно поверење у способност младих да доносе одговорне одлуке у Србији већи проблем од недостатка фнансијске подршке за њихове пословне идеје? Где су могућности за боље међусобно разумевање и сарадњу између државних институција, образовних установа, послодаваца и младих ради заједничког интереса да се обезбеди одрживи раст и запошљавање? Зашто је важно у постизању тог циља добро „измерити“ шта су домети личне иницијативе, одговорност појединца, конкретне образовне инститиције и компаније, а шта улога и одговорност државе у стварању повољног и подстицајног друштвеног и економског амбијента?

Ово су само неке од тема о којима се дискутовало на симпозијуму „Заједничка визија – запошљавање младих у Србији“, одржаног 22. и 23. септембра у Београду. Стручни скуп је организовала Немачка организација за међународну сарадњу GIZ поводом покретања Националног дијалога за подстицање запошљавања младих у Србији, окупивши на једном месту представнике надлежних министарстава, домаће и светске стручњаке за реформу образовних политика у складу са потребама тржишта и представнике невладиних организација које се баве овом проблематиком. У стручном дијалогу су активно учествовали и макроекономски експерти Фискалног савета Републике Србије, представници привредних удружења и реномираних компанија које послују у Србији, као и успешни млади предузетници, представници удружења младих и незапослених младих.

На скупу је представљен нови пројекат „Подстицање запошљавања младих“, који под покровитељством немачког Савезног министарства за привредну сарадњу и развој (BMZ) спроводи GIZ у сарадњи са Министарством омладине и спорта, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства привреде и Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, с циљем да се значајно побољшају услови за запошљавање и самозапошљавање младих у Србији.

Пројекат иницира стручни Национални дијалог за подстицање запошљавања младих људи, који ће препоруке, искуства и знања стечена у току спровођења пројекта интегрисати у политички дијалог у оквиру Немачко-српске иницијативе за одрживи раст и запошљавање.

„Истовремено, млада особа ће бити у жижи активности свих учесника пројекта. Млади ће бити подршка својим вршњацима и преносиоци кључних порука и искустава о могућностима и начинима да се дође до посла, и најмеродавнији у оцени колико су понуђена решења током реализације пројекта успела да им омогуће бољу перспективу за запошљавање“, истакла је Марија Радовановић, виша менаџерка GIZ пројекта „Подстицање запошљавања младих“.

Према њеним речима, симпозијум је организован са намером да се кроз размену искустава свих учесника и на основу веома успешних резултата GIZ-ових пројеката „Професионална оријентација у Србији”, “Јачање структура за оснаживање и партиципацију младих у Србији” и „Реформа средњег стручног образовања у Србији”, дефнишу најефкаснији механизми за стратешко повезивање свих социјалних партнера на различитим нивоима, ради бољег усклађивања економске и образовне политике. Циљ је да се унапреде услови за боље позиционирање младих на тржишту рада, компанијама омогући већа доступност потребних кадрова и подстакне предузетништво у Србији.

Шири извештај о одржаном Симпозијуму прочитајте овде, а презентације говорника и друге корисне материјале са овог скупа можете пронаћи на адреси yepsimpozijum2015.rs.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]