Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан скуп „Жене – лидери промена”

Објављено 27.03.2019.

Zorana MihajlovićПотпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић поручила је 26. марта да без једнакости жена у друштву нема просперитета, уз оцену да би што пре требало усвојити нови закон о родној равноправности.

Михајловић је на скупу „Жене – лидери промена” рекла да су знање, способности и креативност које жене поседују велики ресурс Србије, али да су оне као лидери неискоришћене у локалним срединама.

Она је, оценивши да образовање игра важну улогу у постизању родне равноправности, истакла да је последњих година Србија успела да подигне важност питања родне равноправности, које је данас незаобилазно, попут економије, културе и образовања.

О родној равноправности се пре пет година није ни говорило, а данас је то тема зато што је основа за одрживи развој и задире у сваки сегмент друштва и без ње нема напретка, поновила је потпредседница Владе.

Према њеним речима, донети су и одређени закони, посебно у домену борбе против насиља над женама, али неопходно је што пре усвојити и нови закон о родној равноправности, који ће омогућити стварање једнаких услова.

Михајловић је, говорећи о проблемима и изазовима, указала на то да и даље постоје предрасуде о женама и о родној равноправности, истичући да то није никаква привилегија, већ да треба да буде заједничка платформа око које ће се окупити сви, јер представља будућност.

Михајловић је напоменула да се у Србији и даље живи у уверењу да је нормално да је жена мање плаћена, да је она та која због болесног детета излази са посла, ради кућне послове три сата дуже од мушкарца и нема слободно време.

Ако хоћемо да учинимо корак даље, како је истакла, морамо да говоримо о родној равноправности још у обданишту и основној школи, а не само у каснијим годинама.

Наш је посао не да се доказујемо мушкарцима, већ да остварујемо своје снове као и они и да их позовемо да се укључе у борбу за родну равноправност, поручила је потпредседница Владе.

Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић истакла је да треба оснаживати жене и девојчице у погледу родне равноправности у области образовања, запошљавања, предузетништва и свеопште укључености у друштво.

Ђукић Дејановић је навела да је Влада посвећена остваривању родне равноправности, што потврђује и чињеница да се присуство жена у политичком животу повећава, тако да сада има 38 одсто жена у парламенту, четири министарке у Влади, те да су премијерка и председница Скупштине Србије такође жене.

Почели смо да померамо границе, иако је доста посла пред нама, посебно на нивоу јединица локалне самоуправе, оценила је она и поновила да је позиција жена на селу много тежа и да држава треба да ради на њиховом оснаживању.

Министарка је истакла и да жене проводе у просеку четири и по сата радећи кућне послове, и напоменула да девојчице од малих ногу треба да стичу знања о родној равноправности и да имају једнак приступ квалитетном образовању.

Извор: www.srbija.gov.rs

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]