Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан скуп “Успостављање националног механизма за праћење спровођења препорука тела УН за људска права”

Објављено 11.12.2013.

konferencija “Uspostavljanje nacionalnog mehanizma za praćenje sprovođenja preporuka tela UN za ljudska prava”Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са канцеларијом Уједињених нација за људска права и Програмом Уједињених нација за развој (UNDP) организовала је 10. децембра 2013. године конференцију на тему „Успостављање националног механизма за праћење спровођења препорука тела УН за људска права“.

Подршку овом скупу пружио је велики број представника државних институција, амбасада, националних савета националних мањина, међународних организација и организација цивилног друштва.

Конференцију је отворила др Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, честитајући присутнима и свим грађанима и грађанкама Међународни дан људских права и пожелевши да се  о људским правима убудуће говори чешће и да свест о једнакости у остваривању људских права буде на највишем могућем нивоу.

Пауновић је подсетила присутне на обавезу Републике Србије да подноси редовне извештаје телима УН, на основу којих добија препоруке у циљу унапређења људских и мањинских права.

Почетком 2013. године Република Србија је  прошла кроз други циклус Универзалног периодичног прегледа. Једна од препорука коју је Савет за људска права УН упутио и која је прихваћена од стране Републике Србије, односила се на успостављање механизма за праћење препорука, како би се пратила примена и утицај политика и мера усвојених са циљем промовисања једнакости права и недискриминације свих грађана, истакла је Пауновић.Тим поводом Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са ресорним министарствима и уз подршку УН у Србији, дефинисала је предлог модела за њихово праћења који је на Конференцији представљен и који ће бити предат на усвајање Влади Републике Србије.

Усвајање овог механизма је од великог значаја за даљу европску будућност Србије и отварања приступних преговора са Европском унијом. У очекивању да се отворе приступни преговори са поглављем 23, а који се односи на правосуђе и људска права Србији је потребан   механизам који ће допринети да сви закони и политике у овим областима буду у пуној мери  примењени, и како би и на овај начин били остварени институционални капацитети са којима располажемо, а све у контексту остваривања људских права, истакла је Пауновић.

Државна секретарка у Министарству правде, госпођа Гордана Стаменић честитала је присутнима Међународни дан људских права, истакавши значај и обавезу државе да унапређује механизме за остваривање људских права, као и чињеницу да се о овоме говори баш на дан обележавања људских права. Подсетила је присутне на позитивно оцењено стање људских права од стране Нави Пилај, Високе комесарке за људска права УН, при посети Републике Србије.

Ирена Војачкова Солорано, Стална координаторка Уједињених нација у Србији истакла је значај и квалитет законских норми у Републици Србији, као и неопходност да се интензивније ради на имплементацији истих. Изразила је задовољство и спремност Уједињених нација да подржи рад Владе Републике Србије у ефективном спровођењу механизама у контексту потпуног остваривања људских права али и подсетила присутне на неопходност учешћа свих заинтересованих страна у овом процесу. На самом крају, госпођа Војачкова Солорано честитала је грађанима Републике Србије Међународни дан људских права.

Шеф Делегације Европске уније у Србији, Његова екселенција Мајкл Девенпорт изразио је задовољство због учешћа на данашњем скупу, упутио је честитке Канцеларији  за људска и мањинска права због представљања механизма за праћење спровођења препорука тела УН за људска права баш на дан када се обележава Међународни дан људских права. Девенпорт је истакао значај поштовања људских права у свим државама које су у процесу прикључења Европској унији. Подсетио је присутне на крупне кораке и резултате које је Република Србија постигла у домену заштите и остваривања људских права, између осталог и потписивањем кључних споразума на међународном нивоу.

Механизам који се данас представља има велику улогу у наглашавању важности праћења препорука тела УН за остваривање људских права, као и значај у процесу приступања Републике Србије Европској унији, рекао је Девенпорт.

Подсетио је на значај независних тела и организација цивилног друштва у овом процесу и похвалио Републику Србију што је важност истих препознала.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић на самом крају Конференције позвала је представнике свих релевантних институција и организација да упуте предлоге и коментаре на представљени механизам.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]