Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Форум социјалних иновација

Објављено 21.09.2021.

Forum socijalnih inovacija 2021.Развој социјалне економије и социјалних предузећа један је од најважнијих корака ка изградњи отпорнијег, одрживијег и инклузивнијег економског модела и друштва у региону западног Балкана, закључено је на отварању осме регионалне конференције Форум социјалних иновација (SIF), која је одржана 9. и 10. септембра у Београду.

„USAID подржава Форум социјалних иновација од његовог почетка 2014. године јер су иновације, било у социјалним, технолошким или другим областима, кључне за раст и напредак друштава. Србија има невероватне људске ресурсе – паметну, креативну и талентовану радну снагу са изузетним технолошким и научним вештинама. А економски раст Србије иде у обећавајућем смеру. Сада више него икад, Србија може – и требало би – да усвоји политику која се надовезује на овај позитиван замах и осигурава правичан и одржив раст у свом развоју. То укључује побољшање јавних политика које омогућавају више приватног давања и које гарантују већу слободу социјалним предузетницима“, рекла је Сузан Фриц, директорка мисије USAID-а у Србији.

Криза узрокована COVID-19 пандемијом указала је на многе изазове у нашим економијама и друштвима и продубила постојеће неједнакости. Из пандемије смо научили да морамо изградити одрживије системе који узимају у обзир социјалне, еколошке и економске аспекте и потребе друштва. То се може постићи само заједничким напорима. Социјална предузећа већ дуже време, а посебно током криза као што је пандемија, показују свој значај за европску економију и друштво. У ЕУ послује преко 2,8 милиона социјалних предузећа, у којима ради око 6,3% свих запослених у ЕУ, али утицај социјалних предузећа далеко превазилази те бројке.

„Иако социјална предузећа имају значајан позитиван утицај на развој друштва и пружају иновативна и одржива решења за бројне друштвене изазове, она се и даље суочавају са недостатком подстицајног окружења које омогућава њих развој. Зато је важно да сви сектори раде заједно на развоју механизама подршке и иновативних финансијских инструмената, као и развоју нове филантропске агенде која ће подстицати развој модела подршке локалним заједницама“, рекао је Невен Мариновић, директор Смарт колектива.

„Започети септембар са конференцијом као што је Форум социјалних иновација је најбољи начин да се окупе сви актери из екосистема социјалне економије и представља значајан импулс за развој сарадње током наредне године, инспирацију за нове предузетничке пројекте и промоцију социјалних предузећа. Захваљујемо се свим учесницима који су провели ова два дана са нама“‚ рекао је Адриен Делаби, директор RISE пројекта (Регионалног инкубатора за социјална предузећа).

Осми Форум социјалних иновација, организован у партнерству са RISE Регионалним форумом, окупио је представнике социјалних предузећа, организација које подржавају развој социјалне економије и стручњаке из региона Западног Балкана и Европе који су се сложили око конкретних акција потребних за подршку социјалним предузећима: побољшати видљивост социјалних предузећа, побољшати приступ финансијама за социјална предузећа, приступ тржиштима за социјална предузећа и подстакну развој социјалног предузетништва кроз образовање, обуку и пословну подршку.

Препоручене акције су у складу и са Европским акционим планом за развој социјалне економије (2021-2026), чије се усвајање очекује ове јесени, као кључног алата за системско укључивање социјалне економије у различите друштвено-економске политике Европске уније, као и у активности усмерене за постизање циљева одрживог развоја.

Овогодишњу конференцију организовали су Смарт Колектив и Pulse (SOS Group).

SIF2021 одржава се као део Пројекта за унапређење оквира за давање, који финансира USAID, а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација „Ана и Владе Дивац”. Коалицију додатно чине и Траг фондација, Catalyst Balkans, Смарт колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

RISE регионални форум део је пројекта RISE – Регионалног инкубатора за социјално предузетништво. Пројекат RISE развија и надгледа конзорцијум који чине RYCO, Pulse (SOS Group), Омладинска мрежа југоисточне Европе (SEEYN), Institut Francais и Француско-немачка канцеларија за младе (OFAJ), а подржавају Agence Française de Développement (AFD) и Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO).

Извор: smartkolektiv.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]