Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Од аграра зависи будућност привреде

Објављено 07.11.2014.

konferencija_ruralni_razvojСтална конференција градова и општина у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и GIZ организовала је 5. новембра у Београду конференцију на тему „Улога локалне самоуправе у руралном развоју”.

Овом догађају који је финансијски подржала Швајцарска агенција за развој и сарадњу кроз пројекат „Институционална подршка СКГО – фаза 2″, присуствовало је око 250 учесника из градских и општинских администрација, а представљао је својеврсну прилику да се из различитих перспектива и нивоа власти и кроз размену мишљења и искустава, али и са стручног аспекта, сагледа улога локалног нивоа у дефинисању и имплементацији политике руралног развоја.

Председник СКГО и градоначелник Ниша Зоран Перишић предочио је да нас многи подаци и трендови упозоравају да треба предузети системске мере као подршку развоју руралних средина, у партнерском односу и у сарадњи свих актера.

Он је подсетио да је у руралним подручјима стопа незапослености висока, карактерише их миграција и депопулација, низак ниво образовања и велике развојне и регионалне неједнакости. У циљу општег бољитка, морамо да размишљамо о ревитализацији и обнављању руралних подручја, казао је Перишић, додајући да је неопходно јачати капацитете локалне самоуправе у административном, институционалном и финансијском смислу.

„За мене као градоначелника и председника Сталне конференције градова и општина у заступању интереса локалних самоуправа према креаторима насталих политика битно је напоменути бар две ствари. Прво, СКГО поседује инструменте којим обједињује, промовише и заступа ставове локалних самоуправа. Друго, СКГО поседује стручне капацитете којима помаже локалним самоуправама да лакше превазилазе постојеће проблеме и унапређују своје капацитете. И у овом конкретном случају рурални развој представља једну од најбитнијих компоненти рада Сталне конференције градова и општина, пре свега у процесима промоције и заступања позиције улоге градова и општина у овој области, а у складу са стратешким планом за 2014. до 2017. године. СКГО је већ започела конкретну сарадњу са Министарством кроз радионице на тему израде локалних програма руралног развоја којим се утврђују мере подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја”, истакао је Перишић.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да пољопривреда и рурални развој Србије пролазе кроз тежак транзициони процес дужи низ година.

“Промене са новим изазовима могу озбиљно утицати на пољопривредну производњу и прехрамбени сектор, безбедност хране, стање животне средине и природних ресурса, али и на положај пољопривредника, предузетника, становништва у руралним подручјима”, истакла је министарка Богосављевић Бошковић.

Имајући у виду да је скоро 90 одсто територије Републике Србије рурално подручје, значај развојне политике и мера подршке је јасан, казала је министарка. Према њеним речима, Европска Унија ће такође помагати Србију у спровођењу политике у области руралног развоја кроз програм претприступне помоћи IPARD.

Према оцени државног секретара Министарства попљопривреде и шефа преговарачког тима Србије Данила Голубовића, од напретка у области пољопривреде, руралног развоја и екологије, а пре свега безбедности хране, зависиће будућност привреде Србије у целини. Он је као пример навео Ирску, која је била сиромашна земља у економском заостатку, а успела је да направи бум управо стављањем у пуно коришћење руралних и пољопривредних ресурса.

“Улога локалних самоуправа у том процесу кључна и да су они носиоци руралне економије”, оценио је Голубовић и додао да је процена да се око 40 одсто прописа ЕУ односи на поглавља 11, 12 и 13, а када се укључи и заштита животне средине, тај проценат је 75 одсто.

У име амбасаде Швајцарске  учесницима се обратио отправник послова у Србији Жан-Лик Ош који је истакао да ће Швајцарска наставити да подржава Србију, посебно у области руралног развоја и то општине у источној Србији.

У радном делу скупа представници Министарства попљопривреде, као и представници општина, говорили су о даљим корацима у преговарачком процесу са ЕУ, политикама руралног развоја на локалном нивоу, као и о капацитетима локалних самоуправа у управљању руралним развојем.

Кликните да преузмете презентације са Конференције.

Извор: skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]