Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Оксфам: Половина богатства у свету у рукама 1 одсто богаташа

Објављено 19.01.2016.

coin_bars - ilustracijaЈедан одсто најбогатијих људи на свету има већу имовину него преосталих 99% заједно, а јаз између најбогатијих и остатка света се драстично продубио у претходних 12 месеци, саопштила је невладина организација Оксфам (Oxfam) уочи Светског економског форума у Давосу у Швајцарској. Концентрација имовине све је израженија, па би најбогатији чија имовина је једнака имовини половине најсиромашнијих у свету могли стати у обичан аутобус, док је пре пет година за то био потребан прекоокеански авион.

“Оксфам је прошле године предвидео да ће 1 одсто имати исто као остатак света у 2016. Ово предвиђање се уствари обистинило већ 2015, једну годину раније”, истиче се у извештају “Економија у служби 1%” (богаташа).

Као податак који осликава драматично продубљивање неравноправности током претходних година Оксфам је навео да “62 особе имају исту имовину као и најсиромашнија половина човечанства”, док их је пре 5 година било 388.

Имовина најсиромашније половине човечанства, односно 3,6 милијарди људи, од 2010. је смањена за хиљаду милијарди, односно за 41%, упркос порасту светског становништва за 400 милиона особа у том периоду. Имовина 62 најбогатије особе у том периоду је порасла за више од 500 милијарди долара на 1.760 милијарди. Од тих 62 само је 9 жена.

Оксфам позива учесника форума у Давосу да нешто предузму у том погледу.

“Не можемо и даље да остављамо стотине милиона особа да пате од глади, док док неколико особа на врху лествице нагомилава ресурсе који би могли да им помогну”, наводи Манон Обри (Aubry) која је у француском Оксфаму задужена за питања пореске правде и неравноправности.

Према наводима Оксфама, “најсиромашнија половина човечанства је од почетка 21. века добила мање од 1% укупног повећања светског богарства, док је 1% најбогатијих поделили половину тог повећања”.

Да би се стало на пут таквом расту неравноправности Оксфам позива да се оконча “доба пореских рајева. У саопштењу се истиче да је у најмање једном пореском рају присутно 9 од 10 предузећа који су стратешки партнери Светског економског форума, организатора форума у Давосу. Тиме се земље у развоју лишавају најмање 100 милијарди долара. Улагање компанија у пореске рајеве готово се учетворостручило између 2000. и 2014.

“Морамо да апелујемо на владе, предузећа и економску елиту у Давосу да се ангажују на окончању доба пореских рајева који потхрањују неравноправност у свету и спречавају стотине милиона особа да изађу из сиромаштва”, наводи генерална директорка Оксфама Вини Бјањима (Winnie Byanyima), која ће присуствовати форуму у Давосу.

Процењује се да су екстремно богати појединци укупно 7.600 милијарди положили на рачуне у пореским рајевима. Да плаћају порез на ту имовину владе у свету би имале додатних 190 милијарди долара.

Процењује се да се 30% имовине у Африци чува ван граница континента, чиме се порески приходи смањују за око 14 милијарди долара. Тај износ био би довољан да се покрије здравствена заштита мајки и деце, сачувају животи 4 милиона деце годишње и запосли довољно наставника да се свако афричко дете да у школу.

Више економиста је прошле године оспорило методологију Оксфама, али се ова невладина организација бранила наводећи да за истраживање користи податке о нето имовини, односно посетима умањеним за дугове.

Извор: АФП и С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]