Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Онлајн недеља – недеља ширења дигиталне писмености

Објављено 11.03.2014.

onlajn_nedelja_2014Онлајн недеља је годишња европска дигитална кампања која укључује и охрабрује људе да користе нове технологије и Интернет уз помоћ вештина које им пружају приступ многобројним могућностима онлајн света. Дигитална писменост је захтев модерног доба који представља склоп знања и вештина које се односе на информационо-комуникационе технологије, неопходна је за обављање стручних задатака, али и важан фактор социјализације сваког грађанина. Онлајн недеља 2014. у средиште пажње ставља дигиталну инклузију, запошљавање и дигиталне послове у складу са европским политикама и напорима индустрије да се остваре више стопе запослености и да се боље усклади понуда и потражња е-вештина. Ове године Онлајн недеља се организује у целој Европи од 24. до 30. марта.

Важно је охрабрити пре свега младе да своје образовање и развој каријере усмере управо на поље информационо-комуникационих технологија. У Србији је још увек готово половина становиштва дигитално неписмена и  никада није користила Интернет и рачунаре. Очекује се да ће до 2015. у Европи бити око пола милиона упражњених радних места у области ИКТ. Онлајн недеља 2014. подржава кампању Европске комисије e-Skills for Jobs, чији је циљ да се подигне свест становништва о потреби унапређења ИКТ вештина које се користе у обављању највећег броја послова данашњег времена. Ова иницијатива представља одговор на све већу потражњу за ИКТ професионалцима, чији је број тренутно мали упркос великој потражњи.

Традиционално, Србија ће и ове године бити учесник европске кампање Онлајн недеља 2014. IAN Telecentar, као национални партнер кампање у Србији, радиће на промоцији и приближавању информационих технологија својим грађанима и њиховог дигиталног описмењавања и оснаживања.

Током  Онлајн недеље 2014. кроз различите активности у школама, библиотекама, невладиним и другим организацијама широм Србије, сви они који се устручавају да започну своје сурфовање интернет пространством биће охрабрени да стекну вештине које ће им омогућити да искористе добробити модерних технологија, да то чине на безбедан начин, и да раде, да се забављају, уче и комуницирају онлајн. Биће подржано дигитално укључивање старијих суграђана, а млади ће бити подстакнути да размишљају о одабиру каријера у области информационо-комуникационих технологија.

e_virutozМлади у Србији масовно користе рачунаре и интернет, али углавном за забаву и информисање. Упитан је стога ниво њихове истинске дигиталне писмености. Млади могу проверити своје е-Вештине решавајући онлајн тест е-Виртуоз који ће им помоћи да разумеју колико је квалитетно познавање и коришћење  информационо-комуникационихтехнологијаважно за добијање посла, као и за добро обављање тог посла.

У току недеље кампање IAN Telecentar који је ауторизовани ECDL тест центар, обезбедиће бесплатно полагање испита за све заинтересоване за стицање Европске компјутерске возачке дозволе, а ECDL Фондацијау Србији је обезбедила и одређени број бесплатних ECDL индекса. Такође, IAN Telecentar у сарадњи са Microsoft-ом организује бесплатно тестирање за стицање међународно признатог сертификата у областима MTA и MOS у одговарајућим тестним центрима.

IAN Telecentar позива све организације (школе, библиотеке, невладине организације, јавне институције, и друге) које су заинтересоване да се укључе у кампању, да се региструју до 20. марта и тиме постану званични партнер Онлајн недеље 2014. Више информација о регистрацији можете пронаћи на адреси onlajnnedelja.ian.org.rs/ukljucite-se. Кликните да преузмете Апликациони формулар, а регистрацију можете обавити и онлајн преко овог линка.

Све активности забележите путем фотоапарата, паметног телефона или видео камере, сликом пренесите утиске ваших ученика, родитеља и свих оних који су учествовали у Онлајн недељи и на тај начин прикључите се такмичењу за најбоље фотографије, најбољи видео са Онлајн недеље и за најбољу причу о незапосленим младима у потрази за послом или причу о дигиталној инклузији. Најбољи аутори добиће вредне награде. Више информација о такмичењу можете пронаћи овде.

Погледајте предлоге за неке од активности које можете организовати током Онлајн недеље 2014, а листа није коначна, већ имате потпуну слободу да будете креативни и осмислите сопствене активности.

За све додатне информације, питања и консултације пишите на мејл  onlajnnedelja@ian.org.rs или посетите сајт кампање onlajnnedelja.ian.org.rs.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]