Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отварање поглавља 23 и 24 најраније у јуну

Објављено 22.01.2015.

europe - ilustracijaНакон годину дана од званичног отварања приступних преговора са ЕУ, Србија је завршила скрининг, односно аналитички преглед стања у областима и захтева ЕУ, за 26 од 35 преговарачких поглавља. За отварање поглавља ће се, према званичном Извештају о актелном стању у процесу преговора са Европском унијом, чекати вероватно још шест месеци. У том извештају наводи се да је процена Брисела да су потребне додатне консултације у вези са акционим планом који је услов за отварање поглавља 23 о правосуђу и људским правима, док ће Србија другу верзију плана за поглавље 24 о правди слободи и безбедности тек доставити. Отварање појединачних поглавља требало би да допринесе убрзању реформи и приближавању европским стандардима, а министарка за европске интеграције је 22. јануара најавила да ће се грађанима у наредних месец и по дана предочити које су основне промене које их очекују током преговора.

Србија је другу верзију нацрта акционог плана за поглавље 23 послала Европској комисији и по првим оценама је текст значајно унапређен, а још се чекају коментари за област правосуђа, наводи се у извештају који је представљен на седници Савета Координационог тела за преговоре 22. јануара.

“Тренутна процена ЕК је да би било потребно наставити консултације”, наводи се у Извештају у који је ЕурАктив имао увид. ЕУ је након скрининга у поглављима 23 и 24 поставио као мерило, односно услов, за отварање тих поглавља доношење акционих планова којима се предвиђају активности за усклађивање са захтевима Брисела.

Акциони план за Поглавље 24 биће достављен ускоро, наводи се у Извештају.

Шефица Преговарачког тима Тања Мишчевић рекла је након састанка Савета Координационог тела за преговоре о чланству да се у наредне две седмице очекује и видео конференција са Бриселом о ова два поглавља, која су од кључног значаја за приступање ЕУ.

Поглавља 23 и 24 би требало да буду отворена међу првима и да остану отворена до пред крај сам преговора, а од напретка у њима зависиће и напредак у преговорима уопште.

У Извештају се наводи да би се отварање ова два поглавља могло очекивати најраније у јуну или септембру 2015. године.

У припреми за отварање поглавља најдаље се отишло у области 32 – финансијска контрола, где је процењено да нису потребни додатни услови за отварање.

Србија је већ припремила и усвојила преговарачку позицију за то поглавље 32 о финансијској контроли, а она је разматрана и у Одбору за европске интеграције у Скупштини Србије. Поред тога и у ЕУ је у току усвајање Заједничке преговарачке позиције ЕУ за то поглавље, али за њено усвајање за сада није постигнут консензус међу државама чланицама, наводи се у извештају.

Преговарачка позиција углавном садржи став о темпу којим ће кандидат за чланство усвајати европске стандарде и евентуалним прелазним периодима, односно одлагањима примене. Пре отварања поглавља потребно је да обе стране, и ЕУ и кандидат за чланство, усвоје тај документ.

Задржавање у вези са поглављем 32 може бити део политичког неслагања земаља чланица, јер неке сматрају да не треба отварати поглавље 32 пре такозваних политичких поглавља, 23 и 24, а можда и 35 о осталим питањима, у којем ће се и случају Србије разматрати и питања у вези са Косовом.

У извештају се наводи да је скрининг завршен за 26 поглавља, и да је на крају 2014. године преостало да се одрже још 3 експланаторна и 10 билатералних скрининга, односно аналитичких прегледа стања у областима и захтева ЕУ.

Наводи се и да су извештаји са скрининга усвојени за поглавља 32 – финансијска контрола, и поглавља 23 и 24, док је за једно поглавље стигао нацрт извештаја, а за још 7 поглавља делови нацрта.

У Извештају се наводе и могући изазови, па је тако наведено да би јдно од мерила за отварање поглавља 8 о конкуренцији могао бити мониторинг спровођења Протокола 5 у Споразуму о стабилизацији и придруживању у вези са помоћи у индустрији челика, а за поглавје 15 о енергетици рестриктурирање Србијагаса.

Извештај је разматран на састанку Савета Координационог тела за преговоре, који окупља шефове преговарачких група.

Мишчевић је након састанка најавила да ће ускоро почети и припрема преговарачких позиција, односно става Србије о темпу прилагођавања европским стандардима, за већи број поглавља, да би Србија била спремна за њихово отварање.

Министарка без портфеља за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је једна од најважнијих тема састанка била потреба да се грађанима на конкретан и пријемчив начин приближе европске интеграције да би могли располажући правим информацијама да донесу став о тој теми.

“Грађанима не значе ништа бројеви поглавља. Врло често то на апстрактан начин разумеју, не виде шта ће то конкретно донети, или колико ће коштати, или шта ће променити у нашим свакодневним животима”, рекла је Јоксимовић.

Како је навела, договорено је да у наредних месец до месец и по дана све преговарачке групе донесу преглед најзначајнијих промена које ће донети усклађивање са ЕУ.

Јоксимовић је рекла и да је Србија прва земља региона која је усвојила оквирни споразум за коришћење новог пакета претприступне помоћи IPA2, што омогућава да се укупно повуче 1,5 милијарди евра за 7 година, односно више од 200 милиона евра годишње.

“Покушаћемо да приближимо то грађанима, да виде ко и како може да аплицира, због чега је то важно и у којим секторима”, рекла је она.

Написао: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]