Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Отворена поглавља о предузетништву и образовању

Објављено 27.02.2017.

eu_zastave - ilustracijaСрбија је 27. фебруара на Петој међувладиној конференцији ЕУ–Србија, и првој током председавања Малте Европској унији, отворила два нова поглавља у приступним преговорима – поглавља 20 и 26.

У Бриселу је, у наставку процеса придруживања, отворено Поглавље 26, које се односи на образовање, обуку, младе и културу и Поглавље 20, које се тиче предузетништва и индустријске политике.

На истом састанку одмах је привремено затворено Поглавље 26, будући да у области образовања и културе не постоје заједнички ЕУ критеријуми неопходни за усклађивање, а самим тим ни мерила за затварање поглавља.

Србија је у досадашњем току преговора о чланству са ЕУ отворила осам и привремено затворила два од укупно 35 преговарачких поглавља.

Делегацију Србије на овој конференцији предводила је министар без портфеља у Влади Републике Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Испред Европске комисије састанку је присуствовао европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, а домаћин састанка испред Савета ЕУ је потпредседник Владе и министар за европске послове Малте Луис Грек.

Извор: www.srbija.gov.rs

***

Србија је 27. фебруара на Међувладиној конференцији у Бриселу отворила два поглавља – 20 о предузетништву и индустријској политици и 26 о култури и образовању, чиме је број отворених поглавља порастао на осам од 35. Заменик премијера Малте, која председава ЕУ, не упушта се у процене броја поглавља које је могуће отворити до јуна, али наводи да су припреме највише одмакле у разговорима за поглавље 29 – царинска унија.

Поглавље 26 је истовремено и привремено затворено, саопштено је на конференцији за новинаре након Међувладине конференције. Без преговора се привремено затварају углавном поглавља која се оцењују као „лака“, што заправо значи да ЕУ нема много заједничког правног наслеђа у тој области са којом је потребно усклађивати се.

Претходно је у исто време отворено и привремено затворено поглавље 25 – Наука и истраживање. Поглавља се коначно затварају тек када се окончају преговори у целини, а до тада се могу отворити уколико би се појавило неко спорно питање или нови захтев.

Заменик премијера Малте, која председава ЕУ, Луис Грек рекао је да ће проширење бити значајно на агенди Малте као председавајуће ЕУ, будући да доприноси стабилности и просперитету у Европи. Главни циљ је да се успостави одрживост и поврати поврење у европски пројекат, а проширење је део тога између осталог јер доноси стабилност, навео је он.

На питање о конкретном напретку у преговорима Србије који се очекује током председавања његове земље до средине ове године није желео да износи процене, али је напоменуо да има напретка у припремама за поглавље 29 – царинска унија, као и у поглављима 6 – право привредних друштава и 7 – право интелектуалне својине.

Честитао је Србији и министарки за европске интеграције и њеном тиму на напретку, и рекао да је потребно наставити реформе у областима попут правосуђа, економије, управе. Посебно је указао да ће бити потребан рад на примени и одржању постигнутог, што је по његовим речима још теже од постизања напретка.

Европски комесар за преговоре о проширењеу Јоханес Хан рекао је да је ово друга невладина конференција у неколико месеци, што показује да се велики рад исплати, подсетивши тиме на то да су у децембру отворена два поглавља.

Како је Хан рекао у питању је „импресивно достигнуће“ и добро је што је фокус на образовању и предузетништву. Он је подсетио  да Србија већ учествује у програмима ЕУ у тој области, попут програма Еразмус плус за размену студената и Cosme за финансирање малих и средњих предузећа.

Јоксимовић, Вучић: Добра вест за Србију

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је ово „добра вест за Србију“.

„Настављамо европске интеграције, бићемо још ефикаснији у будућности“, навела је она на конференцији за медије у Бриселу, додајући да и „грађани могу да буду задовољни јер је Србија добро представљена као озбиљан кандидат“.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у Београду након отварања поглавља да је одлука да Србија отвори још два поглавља у преговорима са ЕУ добра и важна вест за Србију и добар сигнал инвеститорима из целог света.

„То показује да смо направили пристојан посао на нашем европском путу и да напредујемо убрзано имајући у виду политичке потешкоће које имамо у вези са разговорима са Прштином“, рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Написала: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]