Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пилот фаза Иницијативе за запошљавање младих – најважније активности

Кликните на слику да преузмете брошуру Програма (.pdf)

Кликните на слику да преузмете брошуру Програма (.pdf)

Прва фаза „Иницијативе за запошљавање младих“ трајала је од октобра 2015. године до октобра 2016. године и износила је 500,000 швајцарских франака. Водећа активност у оквиру пројекта била је „Програм локалних иницијатива за запошљавање младих“. Програм је спроведен путем јавног конкурса „Подршка иновативним приступима за повећање запошљавања и запошљивости младих“, са укупним буџетом од 150,000 швајцарских франака.

Покренут је 1. фебруара 2016. године, а завршен крајем јула 2016. године. За време трајања Програма подржано је десет иновативних приступа и решења кроз три различита модела подршке у зависности од степена зрелости иновације.

Поред овог Програма, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва је у сарадњи са Београдском отвореном школом у Руми организовао скуп размене искустава, на коме је осам тимова представило различите моделе пракси са фокусом на програме по завршетку формалног образовања (програми приправништва и стажирања). Главни закључци су да је неопходно дефинисати минималне стандарде квалитета програма приправништва и стажирања, и унапредити законодавни оквир у складу са Оквиром квалитета Европске уније.

Спроведена је и ex-post процена утицаја Пакета услуга за младе и мера активне политике запошљавања усмерених ка младима (кликните да преузмете Резиме), која је дала смернице за унапређивање делотворности мера активне политике запошљавања и подизање квалитета услуга које се пружају незапосленим младима. Такође, урађена је и процена јавних расхода из буџета Републике Србије утрошених у периоду 2013-2015. године на политике усмерене ка повећању запошљивости и запошљавање младих.

Кликните на слику да преузмете брошуру „Пакт за младе“ (.pdf)

Кликните на слику да преузмете брошуру „Пакт за младе“ (.pdf)

Процес планирања, спровођења и праћења политика за запошљавања младих препознат је на нивоу многих држава чланица ЕУ као кључни елемент успеха земаља које су смањиле стопу незапослености младих. Документ „Предлог платформе за унапређење националног дијалога за повећање запошљивости и запошљавања младих“ је заснован на истраживању литературе из Републике Србије и Европске уније о постојећим решењима и праксама у вези са координацијом процеса спровођења политика за запошљавање младих. У финалној фази израде рада коришћен је и документ који је Европски парламент усвојио почетком октобра 2016. године Гаранције за младе и Иницијатива за запошљавање младих три године после (Стразбур, 4.10.2016 SWD(2016) 323 final).

Уз подршку Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, организација Достигнућа младих у Србији је омогућила средњошколцима да своја предузетничка знања и вештине тестирају. Реч је о “Пасошу предузетничких вештина“, међународном инструменту за стицања квалификација и добијања сертификата. Такође, најбоља ученичка компанија из Србије “Плантагенет“ из Ариља је учествовала на европском такмичењу у Луцерну (Швајцарска) у јулу 2016. године, а Србија ће бити домаћин овог такмичења следеће године.

У оквиру промоције „Иницијативе за запошљавање младих“ подржали смо ЛицеУлице, представили европску иницијативу „Пакт за младе“ у Србији и организовали 35. Београдски Игнајт на којем су активни млади преносили своја инспиративна искуства о борби за инклузивно друштво.

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]