Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Падови код старијих особа

Објављено 10.08.2016.

nt_padovi_002_su_fiПише: Наташа Тодоровић (Блог о социјалном укључивању)

Сви смо већ пуно пута чули да је демографско старење изражено посебно у Европи, да људи живе дуже у бољем здрављу и да ће здравље у наредном периоду представљати и личну одговорност која ће бити посматрана из перспективе целоживотног циклуса. Много тога знамо и о хронично-незаразним болестима који су један од главних узрока смртности у Србији и о потреби за упражњавањем здравих стилова живота.

Сада можемо да се запитамо колико знамо о поступцима и методама прве помоћи? Колико знамо о превенцији у свакодневним ситуацијама, која нам у већини случајева може спасити живот? Колико смо у стању да сами себе заштитимо? Шта знамо о падовима код старијих, како им помоћи и сместити их у адекватан положај док не дође Хитна помоћ? Колико знамо о лековима које користимо, о дијабетесу, о оштећењу слуха и вида код старијих? Колико знамо о сигурности у кући/стану старијих? Како средина утиче на старије?

Превенција у свакодневном животу

У друштву које стари, потребно је више пажње посветити здрављу и сигурности у сопственом дому, тако да старија особа може да живи самостално што је дуже могуćе. Старије особе желе пре свега да остаре у својој кући и у свом окружењу.

У својој кући старија особа се осећа најсигурније, али да ли је и најбезбеднија? Подаци показују да треćина случајних повреда које захтевају медицински третман дешавају се управо код куćе и узроковане су углавном повредама насталим падом старије особе. Опасности у кући представљају клизави подови, лоше осветљење, неадекватан намештај, неисправни производи, лоше и застареле инсталације… али ту су и друге опасности по здравље које укључују буку, затворене и загушљиве просторије, влагу у кући, отровне хемикалије.

Први корак је свакако идентификација потенцијалних опасности, а затим следе мере заштите од несреćа и падова. Ови кораци подразумевају уклањање опасности или само већу опрезност старије особе, али и усвајање мера заштите везаних за потенцијални извор несреćе или појединачне мере безбедности како би што сигурније живели у својој кући и свом окружењу.

Увек имати на уму

Без обзира на финансије или доступности превентивних мера, увек постоји нешто што се може урадити и што може да помогне да се несреćе спрече. Све што можете да учините имаће позитиван утицај на ваш живот и живот ваше породице. Водећи рачуна о превенцији, смањујете ризик од несреćе. У овом тексту позабавићемо се падовима код старијих.

Падови

Падови и повреде код старијих особа представљају један од главних јавноздравствених проблема и у великом броју случајева захтевају лечење и рехабилитацију. Подаци показују да око 28-35% старијих од 65 година сваке године доживи неки озбиљнији пад, а тај број се повеćава на 32-42% код особа старијих од 70 година. Последице падова укључују бол, страх, несигурност, али и озбиљне физичке повреде које изискују хоспитализацију или чак доводе до смрти. Према подацима Светске здравствене организације главни узроци хоспитализације након пада су прелом кука, повреда главе и горњих екстремитета. Учесталост падова повеćава се  уколико особа болује од више хроничних болести. Падови могу бити симптоми основне болести, могу бити повезани са оштеćењима и сметњама у старости, али такође могу бити узрок инвалидности.

(…)

Текст “Падови код старијих особа” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]