Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Палермо: Међународном сарадњом до бољих услова за младе у руралним срединама

Објављено 04.12.2014.

palermoМинистар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић учествовала је 28. новембра 2014. године, на Евро-медитеранској конференцији о пољопривреди која се одржава у Палерму у Италији којој присуствују министри пољопривреде и делегати из 27 земаља евро-медитеранског региона.

Министар  Богосављевић Бошковић је упознала присутне на Конференцији са чињеницом да су  обележја највећег броја села у Републици Србији: незапосленост, ретка насељеност, депопулација са изразитим трендом демографског изумирања, високо учешће старијег становништва, низак ниво инфраструктурне опремљености као и слаба диверзификација производних и непроизводних активности руралних подручја, те да истраживања показују да 95% носилаца пољопривредних газдинстава нису чланови ни једног удружења или задруге која се баве пољопривредом и руралним развојем.

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић је навела да је, у складу са циљевима Стратегије пољопривреде и руралног развоја Републике Србије 2014 – 2024. године, Министарство пољопривреде и заштите животне средине отпочело са дефинисањем мера за унапређење економског положаја младих предузетника у руралним подручјима, што ће се налазити и у оквиру Националног програма руралног развоја 2015-2020. године, како би се омогућило да млади унапреде или покрену сопствену производњу,  повећају продуктивност и конкурентност уз поштовање стандарда како би постигли већу економске ефикасности,оријентисаност ка тржишту и дугорочне одрживости пословања младих у руралним срединама.

Министар Богосављевић Бошковић је посебно назначила да би успостављање регионалног микрокредитног система за отпочињање производње у сарадњи са међународним финансијским институцијама знатно унапредило реализацију националних мера намењених економском развоју младих у руралним подручјима као и да ће држава Србија покушати да координира и интегрише сва расположива средства из националног финансирања.

Током радне посете Италији, министар Богосављевић Бошковић састала се са Маурицијом Мартинеом, италијанским министром за пољопривреду, прехрану и шумарство који је уједно и председник Савета министара пољопривреде ЕУ. На састанку је похваљена сарадња Владе Републике Србије са италијанском компанијом „Фереро“, а како је министар Богосављевић Бошковић најавила, још једна од великих италијанских компанија, која се бави производњом органске хране је показала интересовање за улагање у органску производњу на истоку и југоистоку Србије.

Евро-медитеранској конференцији о пољопривреди су присуствовали Хозе Грациано Да Силва, генерални директор FAO (Организација за храну и пољопривреду) и Јиржи Плева, генерални директор DG Agri ( Генерални директорат за пољопривреду и рурални развој Европске комисије).

Као финални документ, у Палерму је усвојена Завршна декларација министара пољопривреде, којом су дефинисани заједнички циљеви и препоруке које се тичу активности и улоге младих у руралним подручјима, као и иновација, истраживања, конкурентности и квалитета пољопривредних производа, али и ублажавања негативних утицаја климатских промена у евро-медитеранском региону.

Извор: www.mpzzs.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]