Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Парада поноса протекла без већих инцидената

Објављено 29.09.2014.

PARADA PONOSAУ Београду је 28. септембра, након четири године, одржана Парада поноса која је протекла без већих инцидената за разлику од претходних манифестација. Спорадичних инцидената је ипак било углавном ван ужег центра града који су блокирале јаке полицијске снаге, а група хулигана напала је у једном тренутку зграду Б92. Ипак, домаћи и страни званичници слажу се да је Србија послала позитивну поруку одржавањем Параде поноса након што ју је три године за редом забрањивала из безбедносних разлога а европски комесар за проширење Штефан Филе је оценио да је реч о “прекретници у савременој историји демократске Србије”. Србији, међутим, тек предстоји борба против дискриминације која ће донети суштинске промене када је реч о поштовању људских права.

Нешто више од 1.000 учесника који се залажу за права ЛГБТ заједнице окупило се на Паради поноса у Београду. Њих су обезбеђивале вишетруко бројније полицијске снаге које су блокирале центар града.

Учесници Параде окупили су се око поднева код зграде Владе Србије и прошетали до платоа испред Скупштине града Београда, где је скуп завршен говорима. Учесници су носили заставе и балоне дугиних боја, уз транспарент који промовишу мир, а у колони је било и родитеља са бебама.

Било је и погрдних порука упућених патријарху Иринеју и Српској православној цркви која се противи Паради, а док је колона пролазила поред Вазнесењске цркве огласила су се звона.

Параду поноса подржали су домаћи и међународни званичници, а међу њима шеф делегације ЕУ Мајкл Денвенпорт, амбасадори и представници парламената САД, Норвешке и Холандије, Немачке као и Европског парламента. Они су истакли да је Србија одржавањем Параде поноса послала позитивну поруку и да је ово добар дан за Србију и Европу. Ипак, истакнуто је да ефикасна борба против дискриминације у Србији тек предстоји.

У Паради су учествовали градоначелник Београда Синиша Мали, министри Јадранка Јоксимовић, Кори Удовички, Иван Тасовац. Подршку су пружили и омбудсман Саша Јанковић као и чланови ЛДП, Демократске странке.

Организатори Параде истакли су задовољство због тога што је након дугогодишњих безуспешних покушаја Парада коначно одржана. Ипак, оценили су и да ће се успех мерити тек ако Параде континуирано буде и наредних година.

“Сматрамо Прајд успешним упркос оноликој полицији. Људска права су процес који се дуго остварује… Сада је најважније да се континуитет Прајда одржи и то ће бити наш највећи изазов”, рекао је 29. септембра на конференцији за новинаре један од организатора Недеље поноса Бобан Стојановић.

Након Параде покрет Двери је 28. септембра поподне организовао протестну шетњу од Храма светог Саве до Саборне цркве, која је протекла без инцидената, а окупљени су узвикивали погрдне пароле на рачун премијера Александра Вучића и геј популације.

Вучић: Показали смо да смо правна држава

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије изразио је 28. септембра задовољство што је Парада поноса у Београда протекла без већих инцидената. Премијер је додао да током Параде није поднета ниједна кривична пријава, а да је било неколико прекршаја.

Он је казао да је огроман број противника Паради поноса остао код својих кућа, а да су се они који то нису учинили, “уздржавали од инцидената”. Он је захвалио полицији, тужилашту, војсци, као и Београђанима који се не слажу с Парадом поноса, али који су остали код својих кућа и тако “помогли да из Србије данас у свет не иду лоше слике поломљених излога, аутобуса и повређених људи”.

“Нисмо ово радили ни због тога што је то услов за преговоре са ЕУ, или зато што смо наклоњенији геј популацији него цркви, или обрнуто, већ само из једног разлога: због Устава и закона ове државе и поштовања људских права свих људи”, рекао је Вучић.

Вучић је оценио да је овај дан показао да нису у праву они који тврде да је Србија држава у настајању, већ да је доказано да је она држава која је способна да спроводи реформе и поштује закон и ред.

Спорадични инциденти

Током саме манифестације није било инцидената, али је ван центра које су блокирале полицијске снаге пријављено више инцидената. Београдски медији су пренели да је приведено пет младића на Славији, што је МУП то демантовао. Запаљено је и неколико гума које су бачене са надвожњака код “Комбанк арене”, али је пожар угашен. Током кошкања полиције и хулигана у центру града, како су пренели медији, повређен је фоторепортер Блица Душан Миленковић који је погођен је каменом у главу, а хулигани су запалили аутобус 46 у Јужном булевару.

Група од 30 хулигана напала је зграду Б92 у Новом Београду и полицију која ју је обезбеђивала, а два полицајца су повређења. Хулигани су бацили више димних бомби, бакљи и осталих пиротехничких средстава на припаднике полиције на самом улазу у зграду.

Такође, припадници Жандармерије су на београдској Славији претукли брата премијера Србије, Андреја Вучића, који је хтео да прође са телохранитељима кроз полицијски кордон.

Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је дошло до прекорачења овлашћења полиције, да су повреде његовог брата и двојице припадника обезбеђења озбиљне али да су се полицајци који су интервенисали извинили, и да његов брат и припадници обезбеђења неће поднети приватне тружбе против полицајаца.

Он је додао да полиција ради на откривању нападача на зграду Радио-телевизије Б92, да има снимке и да ће свој посао урадити као и да сада, а да ће јавност обавестити о томе када обави посао.

Филе: Парада прекретница у савременој историји Србије

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе поздравио је одржавање Параде поноса у Београду као “прекретницу у савременој историји демократске Србије”.

“Посвећеност снага безбедности, Парламента и угледних политичара, као и дипломатске заједнице и цивилног друштва у Србији, представља значајан напредак ка ефикасном остваривању права ЛГБТИ заједнице, односно остваривању људских права у ширем контексту”, навео је Филе.

Филе је у саопштењу одао признање “професионалном опхођењу безбедносних снага које су пружиле заштиту учесницима шетње”.

Европски комесар је такође осудио претње екстремистичких група, а поздравио одлуку Владе Србије да дозволи одржавање Параде поноса.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs
Фото: Бета

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]