Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Погрешни ставови угрожавају права ЛГБТ особа

Објављено 04.05.2016.

У неким чланицама Европске уније лекари на хомосексуалност још гледају као на болест, а на транссексуалност као на ментални поремећај, упозорава се у извештају Агенције ЕУ за основна права (FRA). Такође се оцењује да негативни ставови према лезбијкама, хомосексуалцима, бисексуалним и трансродним (ЛГБТ) особама међу професионалцима и креаторима политике спутавају напоре у борби са дискриминацијом и злочином из мржње.

У првој до сада упоредној анализи ставова државних службеника, лекара, наставника и радника полиције у 19 чланица ЕУ о ЛГБТ особама потврђен је позитиван утицај иницијатива ЕУ за унапређење стања. Међутим, извештај је показао и да мањак информација и професионалних обука о потребама ЛГБТ особа неповољно делују па се ЛГБТ популација и даље суочава са дискриминацијом.

Многи испитаници сматрају хомосексуалну оријентацију и транс идентитет као нешто “страно”, што није у складу са преовлађујућим појмом “националног идентитета”.

“ЛГБТ особе имају исто право на образовање, здравство и да се према њима односе као према другима. Они такође имају право да живе свој живот достојанствено, ослобођени страха и дискриминације”, истакао је директор FRA Мајкл О’Флаерти (Michael O’Flaherty).

“Ново истраживање FRA открило је да неки лекари и даље верују да је хомосексуалност болест. Оно указује на потребу да ЕУ и њене чланице ‘оснаже’ државне службенике да раде свој посао и пружају услуге високог квалитета како би помогли да се стави тачка на патње које су многе ЛГБТ особе искусиле”, рекао је О’Флаерти.

Агенција је разговарала са групама професионалца које могу најбоље да идентификују баријере али и покретаче спровођења политика заштите основних права на терену.

У извештају “Професионално говорећи: изазови у достизању равоправности ЛГБТ људи” наводи се да друштво може да има непријатељски став према ЛГБТ особама, а да професионалци могу да крију предрасуде, попут веровања да је хомосексуалност болест која може да се пренесе на друге. Такав став указује на потребу много позитивнијих ЕУ и националних кампања за подизање свести, што је наведено и на листи акција ЕУ за веће уважавање ЛГБТ особа и поштовање њихових права.

Констатује се да је код свих група професионалца ниво свести и знања о потребама ЛГБТ популације низак, што указује на неопходност професионалних обука и партнерства и сарадње са цивилним друштвом у циљу борбе са предрасудама, посебно према транс особама у здравству, као и подизања нивоа услуга за ЛГБТ особе до нивоа који ужива остали део популације.

Мањак објективних информација, посебно у школама, за последицу може да има злостављање и предрасуде у каснијем добу и може да утиче да младе ЛГБТ особе да крију своју сексуалну оријенатцију/родни идентитет.

Чланице ЕУ треба да раде са образовним властима и школама на формулацији кампања које ће допринети да школе буду безбеднија и више пријатељска места за ЛГБТ особе, саветују стручњаци.

Такође се у извештају на невладине организације гледа као на важан фактор који предводи у промени става према ЛГБТ особама подржавајући примену закона и спровођење политика.

Истиче се и да се злочин из мржње према ЛГБТ особама често не препознаје, о њему се не извештава и не региструје се.

FRA препоручује чланицама Европске уније да уложе напоре и обезбеде спровођење закона који штите од злочина из мржње, као и да посвете већу пажњу потреби пријављивања злочина из мржње према ЛГБТ особама и евидентирању тих дела.

Извештај је заснован на испитивању више од 1.000 државних службеника, лекара, просветара и полицијских службеника о законима и политикама које се примењују и онима које не (и зашто) када је реч о заштити и унапређењу права ЛГБТ особа. Испитаници су били из Аустрије, Бугарске, Хрватске, Данске, Финске, Француске, Грчке, Мађарске, Ирске, Италије, Летоније, Литваније, Малте, Холандије, Пољске, Румуније, Словачке, Шпаније и Велике Британије.

Иначе, Агенција ЕУ за основна права једна је од децентрализованих агенција ЕУ које дају експертске савете институцијама ЕУ и чланицама о бројним питањима. FRA помаже да се обезбеди заштита основних права људи који живе у ЕУ.

FRA је у саопштењу објављеном на свом сајту најавила и састанак радне групе Агенције у Амстердаму 28-29. априла на коме ће се разговарати о унапређењу извештавања и евидентирања злочина из мржење у ЕУ, посебно злочина из мржње почињених према ЛГБТИ особама.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]